Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το naftemporiki.gr,  και παρά τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, το σενάριο στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία να υπάρξει άλλος υποψήφιος, κάτι που επιτρέπει το Σύνταγμα, είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Δήμα στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζουν καλά ότι για να έχουν πιθανότητες να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας τον οποίο ανακοίνωσε χθες ως υποψήφιο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να διεμβολίσουν και κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρώτα υποψήφια είναι η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που θεωρούνται από κυβερνητικά στελέχη τα πλέον ευάλωτα.


Το μόνο σίγουρο, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι για να συγκεντρωθούν οι 180 πρέπει πλην της «δεξαμενής» των 24 ανεξάρτητων, εκ των οποίων εννέα είναι κοντά στο «ναι» και επτά δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, θα χρειαστούν και οι ψήφοι -τουλάχιστον εννέα- βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Όμως αυτήν τη στιγμή μόνο ο Θωμάς Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει ακόμη «ανοίξει» τα χαρτιά του και φέρεται να είναι πιο κοντά στο «ναι».
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, γράφει το capital.gr, το κλίμα είναι βαρύ, με τα μέλη της να βγάζουν δυσαρέσκεια όχι τόσο για τον αιφνιδιασμό, όσο για το γεγονός ότι δεν είχαν αποδώσει οι  «ζυμώσεις» με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το δεξιό χώρο – τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ.
 
Ωστόσο, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τελούν εν αναμονή, διότι:
 
— Πρώτον, εκτιμούν ότι η ταχύτατη πορεία της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα «απελευθερώσει» βουλευτές που είναι αντίθετοι με μία τέτοια εξέλιξη και θα στραφούν «υποχρεωτικά» προς την ομάδα των πρώην συντρόφων τους Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Προεδρικής εκλογής.
Άμεσα «προεδρικοί» βουλευτές έσπευσαν να τα μαζέψουν, ενώ λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις… Δεν προτίθεται να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε σχετικά.
 
Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου πιθανόν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, λέει το Euro2day.gr, ότι βουλευτές, όπως η Νίκη Φούντα και ο Νίκος Τσούκαλης, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, πλέον δείχνουν να έχουν αλλάξει στάση.
 
— Δεύτερον, αναμένουν αποσκιρτήσεις από τους ΑΝΕΛ, με επιχείρημα (ή άλλοθι) την κεντροδεξιά ταυτότητα του υποψηφίου για το αξίωμα Σταύρου Δήμα. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν τέτοια μηνύματα, αντιθέτως προς το «όχι» κινήθηκαν …οι συνήθεις ύποπτες, Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια.
 
Το σίγουρο είναι ότι Πρόεδρος από τους 155 των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους περίπου 10-15 ανεξάρτητους βουλευτές (σε σύνολο 24) που βρίσκονται κοντά στο «ναι», δεν βγαίνει.
 
Χρειάζεται ένα «ολόκληρο» κόμμα που θα συμπληρώσει το κενό – είτε τη ΔΗΜΑΡ με τους 10 βουλευτές (που όμως …πάει ΣΥΡΙΖΑ) είτε τους ΑΝΕΛ με τους 12, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο του capital.gr.
 
Σε αυτούς δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να προστεθούν και ορισμένοι σκόρπιοι βουλευτές που είτε έφυγαν από τη Χ.Α. είτε είναι ακόμα εκεί, είτε επίσης να διεξαχθεί ακόμα και διαπραγμάτευση με βουλευτές της που λίγοι θα περίμεναν να είναι στην αίθουσα του κοινοβουλίου τις ημέρες της ψηφοφορίας