Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί κριτική στις διώξεις που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο. Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και πανό που ζητούσαν δικαιοσύνη, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η πορεία του από την Άγκυρα προς την Κωνσταντινούπολη που διήρκησε 25 ημέρες είναι το πρώτο βήμα μας μακράς εκστρατείας.

«Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον καλωσορίσει μετά την ολοκλήρωση της 425 χιλιομέτρων πορείας του. Αρχικά η πορεία είχε προσελκύσει μικρό αριθμό ανθρώπων, όμως στη συνέχεια ολοένα και περισσότεροι ξεκίνησαν να τον ακολουθούν και τελικά κατέληξε να αποτελεί τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά των διώξεων στις οποίες επιδίδονται οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Αυτό που ζούμε είναι δικτατορία. Η τελευταία ημέρα της Πορείας μας για τη Δικαιοσύνης είναι μια νέα αρχή, ένα νέο βήμα» ανέφερε ο 68χρονος πολιτικός με το πλήθος να ζητά «δικαιώματα, νόμο και δικαιοσύνη. Ο Κιλιτσντάρολγου ζήτησε από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να αφήσει ελεύθερους τους πολλούς δημοσιογράφους που κρατούνται στη φυλακή και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων.

Δεκάδες εντάλματα συλλήψεις για Πανεπιστημιακούς

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν το πογκρόμ «υπόπτων» για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και συνεργασίας στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Εξέδωσαν 72 νέα εντάλματα σύλληψης.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του πανεπιστημίου Μεντένιγετ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οκτώ από τους 72 εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο πανεπιστήμιο Μεντένιγετ. Από αυτούς οι 19 είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής. Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.