Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλη Παναγιά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», ενώ παρεμβάσεις έχουν πραγματοποίηση ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο Δήμος Βόλβης κ.λπ.
 
Ζητούν να ακυρωθούν ως μη νόμιμες διάφορες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την υλοποίηση διαφόρων έργων των μεταλλείων χρυσού.
 
Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
 
Αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση της συνάντησης, ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος Κινήσεων Πολιτών για την ενέργεια και μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε «ας μην προτρέξουμε, δεν μπορώ να πω ποιά θα είναι η έκβαση. Θα γίνουν σίγουρα ανακοινώσεις από το υπουργείο».
 
Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι να σταματήσουν οι εργασίες, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κεφαλάς και συμπλήρωσε: «Η εταιρεία προχωρά σε εργασίες. Υπάρχουν τρόποι, νόμιμοι τρόποι να σταματήσουν. Έχουν υποδειχθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επανεξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι διάτρητη.»