«Η παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης αποτελεί ύψιστη πρόκληση στα δημοκρατικά ήθη του νησιού και ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να μείνει απαθής. Τα υπόδικα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα στη Χίο. Η Χίος της εθνικής αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία των επιγόνων του ναζισμού στον τόπο μας», αναφέρει το ψήφισμα του Δήμου Χίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη Χίου.
 
Η επίσημη απόφαση του Δήμου Χίου έρχεται να προστεθεί στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση «πολιτικής εκδήλωσης» με τον τίτλο «Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η λύση της Χρυσής Αυγής.
 
Είχε προηγηθεί το κάλεσμα των Αλληλέγγυων Χίου, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στου πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» και της Χιακής Συμπολιτείας, που επισημαίνουν ότι στην επικείμενη εκδήλωση των Χρυσαυγιτών στο ξενοδοχείο Golden Sand, «οι υπόδικοι ναζί θα προσπαθήσουν να παρουσιάσου την λογική του μίσους και της εξόντωσης των αδύναμων σαν αυτονόητη και θεμιτή λύση».
 
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των συλλογικοτήτων:
 

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νησί από τις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που εξαθλιώνουν τους πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ, η νεοναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής θέλει να οργανώσει εκδήλωση μίσους και να μας προτείνει τη «λύση» της για τους πρόσφυγες κατά τα πρότυπα της τελικής λύσης του ινδάλματός της, του Χίτλερ.
 
Είναι γνωστές οι αιτίες που της δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει πολιτικά:
Η κοινωνική κρίση που παράγουν οι πολιτικές των κυρίαρχων, η εξουσία του πλούτου με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της ανισότητας, την αγνόηση των κοινωνικών αναγκών και το έλλειμμα δημοκρατίας στην καθημερινή ζωή.
 
Σε αυτές τις συνθήκες που εντείνουν την απογοήτευση και την σύγχυση, οι υπόδικοι ναζί θα προσπαθήσουν να παρουσιάσου την λογική του μίσους και της εξόντωσης των αδύναμων σαν αυτονόητη και θεμιτή λύση.
 
Οι φορείς του νησιού, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και οι τοπικές ενώσεις επαγγελματιών, τα κόμματα και όλοι οι πολίτες οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα!
Πρέπει με όλους τους τρόπους να διακηρύξουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι, και η επιδρομή τους, εφόσον πραγματοποιηθεί, είναι ηθικό πρόβλημα για το νησί.
 
Όποιος φορέας ή πολίτης συναντηθεί, τους ανεχθεί ή συνομιλήσει μαζί τους, εγκρίνει τα εγκλήματά τους και γίνεται συνένοχός τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση και πράξη μίσους.
 
Δικαιολογίες του τύπου «είναι κόμμα στη Βουλή» δεν ευσταθούν. Είναι γνωστό όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και πανευρωπαϊκά ότι πρόκειται για εγκληματική ναζιστική συμμορία που τρομοκρατεί, οργανώνει δολοφονίες και εξυπηρετεί τα πιο βρώμικα συμφέροντα της εξουσίας του χρήματος.
 
Όλοι μαζί με κοινό μέτωπο απέναντι στους ναζί δολοφόνους που μολύνουν την κοινωνία και τη δημοκρατία!