Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το κυριότερο αντικαπιταλιστικό κίνημα στον πλανήτη, εγκαινιάζει τις εργασίες του σήμερα στο Πόρτο Αλέγκρε (νότιος Βραζιλία) με μία πορεία στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες διαδηλωτές.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος της διάσκεψης, στις εργασίας της οποίας από σήμερα έως την Πέμπτη υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν 50.000 σύνεδροι εκπροσωπώντας εκατοντάδες κινήματα, από τις οργανώσεις των Αυτοχθόνων έως το κίνημα «Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ», τονίζουν οι οργανωτές του.

Το Κοινωνικό Φόρουμ, που θα είναι «θεματικό», στόχο έχει να προετοιμάσει τη Διάσκεψη των Λαών που θα διοργανώσουν τα κοινωνικά κινήματα στα περιθώρια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Rio +20) τον Ιούνιο, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες απ΄ όλον τον κόσμο.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία νεοφώτιστων κινημάτων διαμαρτυρίας, όπως η Αραβική Άνοιξη, οι Καταληψίες της Ουόλ Στριτ, οι Αυτόχθονες και οι φοιτητές της Χιλής.