Το κόμμα των Σοσιαλιστών, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ Πορτογαλίας διέθεταν συνδυαστικά περισσότερες έδρες από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοέλιου. Έτσι, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Ο Κόστα, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα διασφαλίζει πως η κυβέρνησή του θα διοικήσει τη χώρα, με μέτρα που θα παίρνουν μεν πίσω τη λιτότητα του πορτογαλικού μνημονίου -από το οποίο η χώρα έχει ήδη βγει- αλλά δεν θα επηρεάσουν τις δεσμεύσεις της Λισαβόνας για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η συμφωνία στο αριστερό στρατόπεδο φαίνεται ότι είναι για κυβέρνηση PS με τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, χωρίς όμως συμμετοχή στην κυβέρνηση και με διαβουλεύσεις «σημείο προς σημείο» για τα εκάστοτε δημοσιονομικά ζητήματα.
Οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται στα χέρια του προέδρου, ο οποίος είχε αρχικά απορρίψει την επιλογή κυβερνητικής εντολής στον Κόστα, εξαιτίας κυρίως της ανάγκης του να συνασπιστεί με το κομμουνιστικό κόμμα.

Καθώς η διαδικασία αποκλείει την άμεση προσφυγή σε κάλπες, ο πρόεδρος Σίλβα έχει μόνο τις επιλογές να καλέσει τον Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση (πιέζοντάς τον ενδεχομένως για συνεργασία με τον Κοέλιου), να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στη θέση του μέχρι να γίνουν εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα.