Άρχισε η διανομή των τραπεζικών μετοχών από τους υφιστάμενους βασικούς μετόχους που στήριξαν την ανακεφαλαιοποίηση προς την αγορά, δηλαδή προς το ευρύ επενδυτικό κοινό. Δυστυχώς, πρώτος πωλητής δεν είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ιδιώτες μέτοχοι που στήριξαν τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Δηλαδή ιδιώτες προσπαθούν να πουλήσουν σε άλλους ιδιώτες.
 
Η πορτογαλική τράπεζα BCP, μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς, ανακοίνωσε χθες ότι θα πουλήσει μέχρι 235.294.118 μετοχές και ισάριθμα warrants (δικαιώματα αγοράς μετοχών). Οι προς πώληση μετοχές αντιστοιχούν στο 4,639% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ τα warrants (εάν ασκηθούν πλήρως) θα αντιπροσωπεύουν το 20,761% του μετοχικού κεφαλαίου (για τον σκοπό αυτό προσέλαβε ως αναδόχους την Deutsche Bank και την JP Morgan).
 

Τελευταία ενημέρωση. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία της  πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από την BCP. Οι προς πώληση μετοχές αγοράστηκαν στην τιμή των  1,49 ευρώ δηλαδή χαμηλότερα κατά 9,1% από το χθεσινό κλείσιμο (1,66 ευρώ). Επίσης τα warrants αγοράστηκαν στα 0,60 ευρώ ή -32% έναντι της χθεσινής τιμής.  
Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς αρχικά πιέστηκε πάνω από 5%, ενώ στη συνέχεια η πτώση μετριάστηκε.

Η τράπεζα BCP μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζα Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ ως μέρος της συμφωνίας πώλησης της Millenium Bank (θυγατρική της BCP) στην Τράπεζα Πειραιώς. Είχε δηλαδή βάλει πλάτη και στηρίξει τα μέγιστα την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, είχε δεσμευτεί να κρατήσει τις μετοχές για κάποιο διάστημα (3+3 μήνες). Το διάστημα πέρασε και η BCP θέλει άμεσα να αξιοποιήσει την άνοδο των τιμών για να ρευστοποιήσει τις μετοχές που αγόρασε.
Το κόστος για την πορτογαλική τράπεζα ήταν 400.000.000 ευρώ (δηλαδή 235.294.118 μετοχές επί 1,7 ευρώ, που ήταν η τιμή διάθεσης της μετοχής στην αύξηση κεφαλαίου).
 
Τώρα η BCP, εκτός από τις 235.294.118 μετοχές, οι οποίες αξίζουν 385.882.353 ευρώ με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στο Χρηματιστήριο (1,64 ευρώ), έχει και ισάριρθμα warrants τα οποία αξίζουν 235.294.118 επί 0,886 (χθεσινή τιμή των warrants στο Χρηματιστήριο), δηλαδή  208.470.588 ευρώ. Συνεπώς μετοχές και warrants αξίζουν μαζί 594.352.942 ευρώ, όταν το κόστος για την BCP είναι 400.000.000 ευρώ.
 
Βέβαια η BCP  δεν θα πουλήσει στις χθεσινές τιμές αλλά με σημαντική έκπτωση που θα ξεπερνάει το 10%. Αλλά ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει κέρδη, αν καταφέρει να πουλήσει το σύνολο των μετοχών και των warrants που έχει.
 
Τι σημαίνει όλο αυτό;
Η πώληση αναμένεται να επηρεάσει σε πρώτη φάση αρνητικά το Χρηματιστήριο.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και ότι οι ιδιώτες επενδυτές που στήριξαν τις αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί ανά πάσα στιγμή να πουλήσουν για να κερδίσουν.  Πουλώντας μετοχές στην αγορά αυτόματα μειώνουν την ζήτηση  -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- αφού ικανοποιούν μέρος της ζήτησης των αγοραστών σε συγκεκριμένες τιμές.
 
Οπότε, για να μπορέσουν οι τιμές να ανέβουν κι άλλο ώστε οι κάτοχοι των warrants να εξασκήσουν εν συνεχεία τα δικαιώματά τους και να αγοράσουν κι άλλες μετοχές, θα πρέπει να υπάρχει συνεχώς σταθερή ζήτηση, το οποίο είναι μάλλον ανέφικτο σε μικρό χρονικό διάστημα.
 
Βέβαια, δεν περιμένει κανένας να εξασκηθούν warrants της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2014 (πρώτη περίοδος εξάσκησης), οπότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει μετοχές της τράπεζας και να πάρει χρήματα που θα μειώσουν το δημόσιο χρέος  (πολλοί περιμένουν αυτό να συμβεί με τα warrants και τις μετοχές της Alpha Bank).
 
Από την άλλη,  η επιτυχία του εγχειρήματος  -πέρα από τους κραδασμούς στο Χρηματιστήριο- θα δημιουργήσει μια βάση σε χαμηλότερα μεν επίπεδα τιμών, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση πώλησης τραπεζικών μετοχών. Αλλά αυτό θα πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες.