Μία «καταγγελία» για μαγαζί των Εξαρχείων που αρνήθηκε να πουλήσει καφέ σε δύο αστυνομικούς έκανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, σε συζήτηση για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον καταλήψεων στέγασης προσφύγων και μεταναστών.

«Χθες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την εκκένωση των καταλήψεων, στην περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων, πήγαν δύο αστυφύλακες να πάρουν έναν καφέ. Και δεν τους πουλούσε καφέ το μαγαζί» υποστήριξε ο Δ. Πάκος, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που βρισκόταν στο πάνελ να συμπληρώνει: «Το μαγαζί δεν τους πουλούσε καφέ, διότι κάποιοι πηγαίνουν στο μαγαζί και του λένε “αν πουλήσεις καφέ στους μπάτσους”, εντάξει», με τον πρόεδρο των αστυνομικών να συμπληρώνει «την πάτησες».

«Πως έχει δικαίωμα κάποιος να πει δεν πουλάω στον μπάτσο καφέ» συνέχισε ο Δ. Πάκος, κάνοντας μάλιστα αναφορά στο περιστατικό που είχε λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2014 στην πλατεία Εξαρχείων, όταν άνδρες των ΜΑΤ καταγράφηκαν σε βίντεο να ορμούν σε περίπτερο και να επιτίθενται στον εργαζόμενο, με τον ίδιο να φωνάζει πως προσπαθούν να κλέψουν μπουκάλια νερό.

«Οπότε, πρέπει να απομονώσουμε και τα στοιχεία εκείνα στην πολιτική ζωή, τα οποία υποστηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους, εάν υπάρχουνε» κάλεσε ο πρόεδρος των αστυνομικών, με τους συνομιλητές τους να ομονοούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την «καταγγελία» του Δ. Πάκου, του οποίου η φράση «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει» για την βίαιη αντιμετώπιση του ημιθανούς -τότε- Ζακ Κωστόπουλου λίγο μετά το λιντσάρισμα που του κόστισε τη ζωή προκάλεσε αντιδράσεις, ο ίδιος τόνιζε πως «πρέπει να έχουν συνέχεια οι εκκενώσεις καταλήψεων».

«Αν δεν τελειώσει το θέμα με τις καταλήψεις που είναι αρκετές ακόμα, δεν θα μπορέσει το κράτος να έχει μια συνολική εικόνα του τι γίνεται εκεί και αν μπορεί να επανέλθει η περιοχή σε κανονικότητα. Επιχειρήσεις εκκένωσης θα γίνουν, αλλά το θέμα είναι πως διατηρείς τα κεκτημένα. Γιατί θα γίνουν απόπειρες ανακατάληψης και κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτή τη στιγμή όσα έχουν εκκενωθεί είναι σφραγισμένα και τα πιο κοντά στην πλατεία Εξαρχείων φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις» διαμαρτυρήθηκε, εκφράζοντας τον προβληματισμό των αστυνομικών για «μία περιοχή που είναι 40 χρόνια έτσι».

«Μια περιοχή που είναι 40 χρόνια έτσι, και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν δικαίωμά τους να πετούν μολότοφ στον αστυνομικό και να κάνουν ότι θέλουν, δεν πέφτουν έτσι εύκολα. Έχουμε ακόμα τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Φεύγει η αστυνομία έξω από ένα κτίριο και το ανακαταλαμβάνουν. Με τι θα τιμωρηθούν;» αναρωτήθηκε, ενώ κάλεσε για την προστασία των αστυνομικών από τις αντιδράσεις και από τους ίδιους τους κατοίκους των Εξαρχείων.

«Ο υπάλληλος που πηγαίνει να δουλέψει εκεί αντιμετωπίζει διάφορα, αντιμετωπίζει ύβρεις, αντιμετωπίζει καχυποψία, θα αντιμετωπίσει μηνύσεις από αγανακτισμένους κατοίκους, για ποιο λόγο είναι εκεί η αστυνομία. Πρέπει να προστατευτεί και ο υπάλληλος που πάει εκεί να διεκπεραιώσει τη δουλειά του» ανέφερε συγκεκριμένα.