X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πως εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες 75 χιλιάδες δανειολήπτες

Χιλιάδες προσφυγές θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια εναντίον των συστημικών τραπεζών από τους 75 χιλιάδες δανειολήπτες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤPP, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.
|

Της Ντίνας Καράτζιου

Παράλληλα η θηλιά στο λαιμό των πολιτών που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μπήκε ήδη στην προεκλογική αρένα και ήδη ανακοινώθηκαν «ρυθμίσεις», μετεκλογικά από τη ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας θα συμπεριλάβει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα.

     Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, από χθες δημοσιοποιούνται στα μίντια αναλύσεις και απόψεις οικονομολόγων, και νομικών για το ζήτημα που αφορά τους 75 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα.

Το  TPP δίνει βήμα στους τους δανειολήπτες, να εξηγήσουν πως παγιδεύτηκαν από τις τράπεζες και σήμερα, δέχονται τεράστια επιβάρυνση, καθώς βλέπουν ότι το άληκτο κεφάλαιό τους, να είναι πιο υψηλό, από το αρχικό κεφάλαιο που είχαν δανειστεί από τις τράπεζες! Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια συναφθεί μεταξύ 2006-2009.

   Η πρόεδρος του  συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο Λ. Μαθιουδάκη,  λέει στο ΤPP, ότι με τις «με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, θα διεκδικηθεί από τους δανειολήπτες να επαναπροσδιοριστούν τα δάνεια με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης, να συμψηφιστούν τα μέχρι τώρα καταβληθέντα, και στη συνέχεια να προκύψει ένα νέο άληκτο κεφάλαιο».

Όπως εξηγεί, η κ. Μαθιουδάκη:
«Η πληροφόρηση των τραπεζών ήταν αθέμιτη, ελλιπής και στόχευε να δώσει στα δάνεια αυτά χαρακτήρα απλού στεγαστικού δανείου με δέλεαρ το χαμηλό επιτόκιο (λόγω libor), ενώ τα δάνεια σε συνάλλαγμα είναι δάνεια που προσομοιάζουν με επενδυτικά προϊόντα  υψηλού κινδύνου και άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά συναλλάγματος ! Οι τράπεζες προέβαλλαν τα ευεργετικά σημεία της σύμβασης  και απέκρυπταν από τους δανειολήπτες ότι σε μακροχρόνια βάση (20-30 χρόνια) πρέπει να αντιμετωπίσουν τις  θύελλες της νομισματικής αγοράς η οποία  θα πλήξει μόνον αυτούς  γιατί  οι ίδιες «κλείδωσαν» (με πιστωτικά παράγωγα ή ασφάλιση) τα ποσά  συναλλάγματος αυτών των δανείων», εξηγεί.

  Ο σύλλογος δανειοληπτών, τονίζει επίσης, ότι προέβαλαν  το «κερασάκι» της χαμηλής δόσης στο δάνειο με ρήτρα Ελβετικού φράγκου, διαβεβαιώνοντας τους ανυποψίαστους δανειολήπτες ότι η ισοτιμία CHF/ΕΥΡΩ θα έχει μικρές διακυμάνσεις στα επόμενα ..20-30 χρόνια λόγω του διεθνούς  νομισματικού κύρους  του  ευρώ και της σταθερότητας του ελβετικού φράγκου! Επέμεναν δε πως η ωφέλεια από το χαμηλό επιτόκιο υπερισχύει της ζημίας από τη διακύμανση της ισοτιμίας (η οποία την περασμένη 5ετία ήταν  ασήμαντη !).

Αναφέρουν επίσης, ότι οι «οι τράπεζες χορηγούσαν τα στεγαστικά δάνεια φροντίζοντας να μετακυλύουν σε κάποιο σημείο της σύμβασης το συναλλαγματικό κίνδυνο στο δανειολήπτη, για να το επικαλούνται σήμερα  ως προσυμβατική ενημέρωση! Και να ισχυρίζονται ότι η σύμβαση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία και με αποκλειστική ευθύνη του πελάτη χωρίς την καθοδήγηση, προτροπή και συμβουλή της τράπεζας. Έτσι αντιλαμβάνονται και τηρούν τη προσυμβατική ενημέρωση και τα μέτρα αντιστάθμισης κατά την ΠΔ ΤτΕ 2501/2002», αναρωτιούνται.

Μάλιστα,  τονίζουν, ότι «οι τράπεζες επιστράτευσαν (με το αζημίωτο) παντός είδους μεσολαβητές-συμβουλάτορες (λογιστές ,δικηγόρους, ασφαλιστές ακόμα και εμπόρους αυτοκινήτων (!))για να προωθήσουν παντί τρόπω τα στεγαστικά  πρώτης γραμμής: τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο! Αυτοί ήταν οι μόνοι ακατάλληλοι για να προωθούν δάνεια σε συνάλλαγμα! Ήταν η εποχή που έμπαινες στην τράπεζα για δάνειο και σού έλεγαν «Ελβετικό φράγκο». Αν είχες ήδη  άλλο δάνειο σε €, το μετέτρεπαν κι αυτό. Εξ ού και το γνωστό διαφημιστικό γνωστού πρωτοστατήσαντος πιστωτικού ιδρύματος: «Ονειρεύεσαι ένα δικό σου σπίτι…[..] Το ευέλικτο Στεγαστικό swiss σας εξασφαλίζει χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο με τη σιγουριά του Ελβετικού νομίσματος..»

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν επίσης, ότι οι τράπεζες είναι υπόλογες στη Δικαιοσύνη, γιατί:

-Κερδοσκόπησαν ωθώντας  το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf  ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης» αντί να δώσουν μέτρα, κόστος και μεθόδους αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

-Δεν έδωσαν ως όφειλαν, ειδική, επαρκή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το μέγεθος και τις συνέπειες του νομισματικού κινδύνου σε μακροχρόνια βάση, ούτε τις μεθόδους και το κόστος αντιμετώπισής του.

-Δεν τήρησαν κατά την παροχή των συγκεκριμένων δανείων τις προβλεπόμενες από το κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεις τους. Ουδείς δανειολήπτης  θα επέλεγε να συνάψει δάνειο σε chf αν είχε ενημερωθεί πλήρως ,ειδικώς και εμπεριστατωμένως για τους κινδύνους από τους αρμόδιους πιστοποιημένους υπαλλήλους .

-Την επίμαχη όμως περίοδο η τράπεζα  δεν διέθετε  υπαλλήλους με επαγγελματική επάρκεια τύπου Β1.Καρπώνονται σήμερα εκτός από τους νόμιμους τόκους, τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας ισοτιμίας με την οποία οι δανειολήπτες καταβάλουν τη μηνιαία δόση, και της ισοτιμίας με την οποία οι ίδιες ασφάλισαν με χρηματοπιστωτικά μέσα τα ποσά αυτών των δανείων  κατά το χρόνο εκταμίευσής τους.

-Επιπρόσθετα, οι τράπεζες εξακολουθούν  να καρπώνονται τη προμήθεια αγοράς του ελβετικού φράγκου σε κάθε μηνιαία καταβολή της δόσης. Και η διαφορά: υψηλή τιμή αγοράς- χαμηλή τιμή πώλησης επιβαρύνει τον δανειολήπτη.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις