Έτσι η Τρόικα που υποτίθεται ότι επέβαλε το κούρεμα των καταθέσεων προκειμένου να διώξει από το νησί τους Ρώσους ολιγάρχες τελικά τους έβαλε στο τιμόνι της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, την ώρα που ο αντίχτυπος στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία ήταν τρομακτικός.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times της 21ης Αυγούστου «οι Ρώσοι ολιγάρχες πέτυχαν τον έλεγχο ενός συστημικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης». Ο Ανδρέας Μαραγκός, δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετούς Ρώσους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «όποιος ελέγχει την Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το νησί».

Μετά την χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των μετοχών -περίπου ένα 18%- θα πήγαινε σε καταθέτες που έχασαν τα χρήματά τους εξαιτίας του πιστωτικού γεγονότος, αλλά όπως προέβλεπε το δημοσίευμα το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι μετοχές θα ελέγχονται από την Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο η αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές έδωσε την δυνατότητα σε οργανωμένες ομάδες καταθετών -που ως επί το πλείστον αποτελούνται από Ρώσους- να αποκτήσουν μερίδια, που θα τους επέτρεπαν να ασκούν μερικό έλεγχο στην τράπεζα.

Οι «φόβοι» που εκφράζονταν στο δημοσίευμα των NYT φαίνεται τώρα ότι επιβεβαιώνονται σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του Russia Today, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η εκλογή έξι Ρώσων στο 16μελές ΔΣ της τράπεζας καταδεικνύει το μέγεθος της συμμετοχής που είχε και θα συνεχίσει να έχει η Ρωσία στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Στο νέο ΔΣ της τράπεζας ο Vladimir Strzhalkovskiy, πρώην αξιωματικός της KGB, πρόεδρος της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας παραγωγής νικελίου,παλλαδίου και προσωπικός φίλος του Πούτιν εκλέχθηκε αντιπρόεδρος.

Επιπλέον εκλέχτηκαν οι Dmitry Chichikashvili, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου Insigma, ο Igor Lazhevsk, αναπληρωτής πρόεδρος της Deutche Bank για την Ανατολική Ευρώπη, η Anzhelika Anshakova, μέλος του ΔΣ της τράπεζας Binbank, ο Eriskhan Kurazov, γενικός διευθυντής της χρηματιστηριακής CJSC και ο Anton Smetanin.

Από Κυπριακής πλευράς στο νέο ΔΣ βρίσκουμε εκπροσώπους της Εκκλησίας και των εργαζομένων (από ένα μέλος), ενώ δύο μέλη εκλέχθηκαν ως εκπρόσωποι του Ταμείου Πρόνοιας της Τράπεζας. Ο ένας εξ’ αυτών, ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης, ανέλαβε τη θέση του προέδρου. Τέλος δύο εκπρόσωποι εκλέχθηκαν ως εκπρόσωποι των «κουρεμένων» καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας.

Στη γενική συνέλευση που διεξήχθη την Τρίτη στη Λευκωσία εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι που κατέχουν το 53% των κοινών μετοχών της τράπεζας αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο δρόμο βρέθηκαν διαδηλωτές που ζητούσαν μεγαλύτερη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα αφού είδαν τις μετοχές να βουτάνε από το 1 ευρώ στο 1 σεντ στο χρονικό διάστημα της αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε και την απορρόφηση των κεφαλαίων της Λαϊκής Τράπεζας που οδηγήθηκε από την Τρόικα σε κλείσιμο τον προηγούμενο Μάρτιο.

Παρά τη μεθοδευμένη προσπάθεια για δημιουργία κλίματος ανακούφισης στα Κυπριακά και στα Ελληνικά ΜΜΕ οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου δεν ελέγχεται πλέον από την Κυπριακή κυβέρνηση (μιλάνε για κάποια ερείσματα επιρροής).

Τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να θεωρηθεί «κρατική» (ως θετική εξέλιξη). Τα διεθνή ΜΜΕ αντιθέτως επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά η τράπεζα δεν μπορεί να  θεωρηθεί ούτε καν Κυπριακή.

Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια της Τρόικας να διώξουν τα ρωσικά «ξεπλυμένα» κεφάλαια από το νησί όχι μόνο απέτυχε, αλλά αντιθέτως προσέφερε στους Ρώσους ολιγάρχες πρόσβαση σε ένα δομικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.