Το έγγραφο αυτό ήρθε ως απάντηση σε προφορικό αίτημα της νέας περιφερειακής αρχής προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η απάντηση είναι λίγο-πολύ ότι αν όλα πάνε καλά η Περιφέρεια προλαβαίνει οριακά να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 786.000 ευρώ (!) και η υπεύθυνη που αναλαμβάνει να ενημερώσει τη νέα περιφερειακή αρχή ισχυρίζεται ότι αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία (ενστάσεις, διορθώσεις κ.λπ.) το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει σε 6 με 7 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Εντύπωση εκτός από το ποσό προκαλεί και ο χρόνος που απαιτείται για την ανάρτηση των αποφάσεων στη Δι@ύγεια, ο οποίος αθροιστικά ξεπερνάει τον ένα μήνα. Ωστόσο επειδή έχουμε παρακολουθήσει από κοντά την ανάρτηση των ΑΔΑ στο σύστημα διαφάνειας της κυβέρνησης γνωρίζουμε ότι κανονικά δεν απαιτείται παραπάνω από λίγα λεπτά.

Η κωλυσιεργία πάντως εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα βήματα της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα ότι για το άνοιγμα των προσφορών και την επανασφράγισή τους ζητούνται 8 ημέρες (θα έχουν πολύ αργό σελοτέιπ) ή σε άλλη περίπτωση η επιτροπή αξιολόγησης χρειάζεται 8 ημέρες για να συντάξει την εισήγησή της και άλλες 5 ημέρες για να την εγκρίνει (θα κάνουν πολλές διορθώσεις στα ορθογραφικά λάθη).

Συνολικά η υπεύθυνη του τμήματος ενημερώνει ότι αν όλα τα βήματα ακολουθηθούν με τη σειρά το έργο θα ολοκληρωθεί σε 300 ημέρες, κάπου τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2015 δηλαδή, θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν τα κουνούπια του… Ιουνίου του 2015.

Και αν για τα κουνούπια απαιτείται σχεδόν ένας χρόνος αναρωτιόμαστε τι διαδικασία ακολουθείται για πιο πολύπλοκα έργα;

Πάντως χωρίς να είμαστε ειδικοί στην εντομολογία (και μέχρι να ρωτήσουμε έναν ειδικό) εμείς θα προτείναμε να χρηματίσουμε τα κουνούπια να φύγουν μόνα τους. Με σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ είναι πιθανό να τα καταφέρουμε.

Αλλιώς η νέα Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να τα βρει ένα τρόπο να παρακάμψει ένα σύστημα που δεν φαίνεται πολύ διατεθειμένο να της κάνει εύκολη τη ζωή.

Το εσωτερικό έγγραφο της Περιφέρειας