του Νίκου Μιχαλίτση

. Όλα όσα έχουν μεσολαβήσει μετά τις εκλογές, η σταθερή στάση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες παρά τις πιέσεις των δανειστών και οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, οδήγησαν σε κάτι που μας φαινόταν πριν ακατόρθωτο τα τελευταία τρία χρόνια: Την αφύπνιση του κόσμου που παρά την οργή του για τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων παρακολουθούσε έως τώρα τις εξελίξεις από τον “καναπέ”. Οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης άλλαξαν τα δεδομένα. Το αισθανόμαστε πλέον στην ατμόσφαιρα, στις συναναστροφές μας, στις συζητήσεις μας, ότι κάτι σημαντικό και πρωτόγνωρο συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα. Οι πολίτες της αποφάσισαν να συμμετέχουν μετά από καιρό στις επερχόμενες μεγάλες μάχες που θα δοθούν γιατί κατανόησαν ότι τέτοιες μάχες χωρίς τους ίδιους δεν κερδίζονται. Η προειδοποιητικές βολές ήταν τα πρώτα μαζικότατα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο.  Τα συλλαλητήρια της Τετάρτης προβλέπεται να είναι συγκλονιστικά και παλλαϊκά και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης, όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε κάποιους. Είναι άλλο να αντιμετωπίζουν οι δανειστές μια “δεδομένη” εκπροσώπηση της χώρας με το λαό της εξουθενωμένο και αδρανή και άλλο να γνωρίζουν ότι η εκπροσώπηση της χώρας, πέραν όλων των επιχειρημάτων και της κοινής λογικής που έχει με το μέρος της, στηρίζεται ενεργά και μαζικά από το σύνολο σχεδόν του λαού της που είναι πλέον αποφασισμένος να πάρει την υπόθεση της κοινωνικής του σωτηρίας στα χέρια του.

Στο νέο αυτό σκηνικό είναι αυτονόητο ότι θα πρωτοστατούν εκείνοι που κινητοποιήθηκαν σε καιρούς χαλεπούς και έδειξαν το δρόμο για την ανατροπή. Ανάμεσα σ' αυτούς και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αντιστάθηκαν στο μαύρο και συνεχίζουν για 20 μήνες να παράγουν σε ολόκληρη την Ελλάδα ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση με αυταπάρνηση και εθελοντική και μη αμειβόμενη εργασία.

Εν τούτοις, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των τεχνικών και διοικητικών εργαζομένων της ΕΡΤ, ανακοίνωσε στην Αθήνα, άλλη συγκέντρωση, την ίδια σχεδόν ώρα (στις 5.30) στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καλώντας το λαό της Αθήνας να συμμετέχει εκεί,  χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της άλλης ομοσπονδίας που καλύπτει εργαζόμενους της ΕΡΤ, εκείνης των δημοσιογράφων  (ΠΟΕΣΥ), αλλά ούτε και των εκλεγμένων εκπροσώπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ.

Η μικρονοϊκή αυτή απόφαση, δεν είναι επιζήμια γιατί θα αποστερήσει κάποιο κόσμο από το συλλαλητήριο του Συντάγματος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα την ακολουθήσουν. Είναι ολέθρια γιατί σε συμβολικό επίπεδο προσπαθεί να ξεχωρίσει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ από την υπόλοιπη κοινωνία και τους εμφανίζει να θεωρούν τον δικό τους αγώνα ως υπέρτερο του κρίσιμου αγώνα που δίνει την ίδια στιγμή ο λαός μας για την επαναφορά της Δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας.

Υπενθυμίζω, ότι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή, τονίζαμε ότι ο αγώνας μας είναι πρώτα και κύρια αγώνας για τη Δημοκρατία. Απευθυνθήκαμε στην κοινωνία που μας στήριξε και εμείς της δώσαμε φωνή και μικρόφωνο. Η απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που δεν έχει καμία σχέση με τη θέληση των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ, γυρίζει την πλάτη σ' εκείνους που μας στήριξαν και δυσφημεί τον αγώνα μας. Είναι ευνόητο ότι ο δικός μας αγώνας, που φθάνει σε αίσιο τέλος μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με την τύχη της μεγάλης μάχης που δίνει η χώρα μας για τη σωτηρία της κοινωνίας μας. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που κάποιοι, τυφλωμένοι από έναν επικίνδυνο ιδρυματισμό, δεν την βλέπουν.

Ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα την ματαιώσουν και θα καλέσουν στο Σύνταγμα, ώστε να αποφύγουν και την αυτογελοιοποίηση. Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος της ΕΡΤ θα ενώσει τη φωνή του με τη φωνή της κοινωνίας, όπως έκανε πάντα στη διάρκεια του αγώνα κατά του μαύρου.