Ο κορονοϊός αδιαμφισβήτητα δοκιμάζει τα συστήματα Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και φανερώνει κάποιες από τις μεγάλες και πολλές φορές χρόνιες αδυναμίες τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF, σε κοινή τους έκθεση παρουσιάζουν τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν εμφανιστεί σε νοσοκομεία και εν γένει υγειονομικές μονάδες ανά τον κόσμο, καθιστώντας τες μη ασφαλείς για προσωπικό και ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που συνέλεξε στοιχεία από 165 χώρες και από ένα σύνολο 760.000 υγειονομικών μονάδων, αναφέρει ότι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19και και άλλες ασθένειες, καθώς χρησιμοποιούν ή εργάζονται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις χωρίς παροχή νερού.

Ειδικότερα, η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξαν ΠΟΥ και UNICEF καταδεικνύει ότι το νερό, η αποχέτευση και η υγιεινή αν και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των επαγγελματιών Υγείας και των ασθενών, η πρόβλεψη για τις παροχές αυτές πολλές φορές δεν προτεραιοποιείται. Παγκοσμίως 1 στις 4 υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν παροχή νερού, 1 στις 3 δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή των χεριών στους χώρους όπου παρέχεται περίθαλψη, 1 στις 10 δεν διαθέτουν αποχέτευση και 1 στις 3 δεν διαχωρίζει με ασφαλή τρόπο τα απόβλητά της.

«Η εργασία σε μια υγειονομική μονάδα χωρίς νερό, αποχέτευση και υγιεινή είναι κατάσταση παρόμοια, με την αποστολή νοσοκόμων και γιατρών για εργασία χωρίς ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. Επίσης πρόσθεσε πως «η παροχή νερού, η αποχέτευση και η υγιεινή στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι θεμελιώδεις για την ανάσχεση της Covid-19. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά που πρέπει να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες».

Αναφορικά με τις 47 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η κατάσταση είναι εξαιρετικά χειρότερη, καθώς 1 στις 2 εγκαταστάσεις Υγείας δεν διαθέτουν πόσιμο νερό, 1 στις 4 δεν έχουν υποδομές υγιεινής των χεριών στα σημεία που παρέχεται φροντίδα και 3 στις 5 δεν έχουν βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

«Η αποστολή εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων που χρειάζονται θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, υγειονομικά ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και χωρίς σαπούνι, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φόρε. Ακόμα συμπλήρωσε ότι «αυτό ήταν σίγουρα πραγματικότητα και πριν από την πανδημία Covid-19, αλλά αυτή η χρονιά κατέστησε αυτές τις ανισότητες αδύνατο να αγνοηθούν. Καθώς οραματιζόμαστε και διαμορφώνουμε έναν κόσμο μετά την πανδημία της Covid-19, διασφαλίζοντας ότι στέλνουμε παιδιά και μητέρες σε χώρους περίθαλψης εξοπλισμένους με επαρκείς υπηρεσίες νερού, αποχέτευσης και υγιεινής δεν είναι απλώς κάτι που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Είναι απόλυτα αναγκαίο», σημείωσε.