Ένα άτομο χάνει τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού κάθε 17 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη, δήλωσε ο  επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, καθώς η πανδημία ασκεί σοβαρές πιέσεις στα εθνικά συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο. «Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 28% των παγκόσμιων περιπτώσεων και το 26% των θανάτων σωρευτικά στην περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής στη χθεσινή ενημέρωση.

Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε περισσότερους από 29.000 νέους θανάτους από τον Covid-19 υπογραμμίζοντας πως «αυτό σημαίνει πως ένα άτομο πεθαίνει κάθε 17 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο για αύξηση θανάτων κατά 18% την περασμένη εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο Χανς Κλούγκε, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγράψει έως τώρα περισσότερες από 15,7 εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 – με 4 εκατομμύρια κρούσματα να αφορούν μόνο αυτόν τον μήνα- και συνολικά σχεδόν 355.000 θανάτους με το ρυθμό μετάδοσης να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τον ρυθμό μετάδοσης να σχετίζεται άμεσα με την ασφυκτική κατάσταση των συστημάτων υγείας», ανέφερε επισημαίνοντας πως οι θάλαμοι εντατικής θεραπείας στη Γαλλία βρίσκονται  επί 10 ημέρες στο 95% της πληρότητας τους, ενώ στην Ελβετία έχουν 100% πληρότητα.

Καταληκτικά, σημείωσε πως οφείλει καθένας να κάνει «το μερίδιο του», οι πολίτες και η πολιτεία, ώστε να αποφευχθούν περισσότερα ολικά lockdown, τα οποία όπως είναι ήδη γνωστό έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών, στα ποσοστά έμφυλης βίας και επιβάλλουν την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης στα άτομα που πλήττονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χάνουν τη δουλειά τους.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο συνολικά 9989 νέους θανάτους από κορονοϊό καταγράφοντας την τρίτη πιο θανατηφόρα ημέρα παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας.