Η ισχύς του Συντάγματος ανεστάλη. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί το πραξικόπημα «για την αποκατάσταση της τάξης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων».
 
Ο στρατός απομάκρυνε την κυβέρνηση και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων.
 
Επιβλήθηκε, επίσης, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).
 
Ο στρατός ζήτησε από τα κρατικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα να σταματήσουν την κανονική ροή του προγράμματός τους.
 
«Το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για την μοναρχία» δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση.
 
«Η Γερουσία εξακολουθεί πάντα να λειτουργεί» διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απομακρύνθηκε.


Στρατιωτικό συμβούλιο
 

Ο Σουβαρί διευκρίνισε ότι ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, θα ηγηθεί του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει αναλάβει τώρα την διακυβέρνηση της χώρας.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο στρατός έδωσε εντολή στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και στους υπουργούς του να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών ως το τέλος της ημέρας.
 
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκρότημα του στρατού στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, διευκρίνισε ο Σουβαρί.
 
Ο Σουβαρί είπε: «Καμία συγκέντρωση με περισσότερους από πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε […] Σε οποιονδήποτε το παραβιάσει αυτό μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, πρόστιμο 10.000 μπατ (220 ευρώ) ή και τα δύο μαζί» σημείωσε ο ίδιος.
 
Ο στρατός έδωσε εντολή στους φιλοκυβερνητικούς και στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Σουβαρί, σημειώνοντας ότι ο στρατός θα τους παρέχει μέσο μεταφοράς.
 

Επίθεση στα «κόκκινα πουκάμισα»
 

Οι υποστηρικτές της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, γνωστή και ως ομάδα των «κόκκινων πουκαμίσων», που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ σκορπίστηκαν, όταν τους επιτέθηκαν στρατιώτες με μαύρες μάσκες. 
 
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης οι ηγέτες τους συνελήφθησαν.
 
Ο ηγέτης του κινήματος «Κόκκινα πουκάμισα» τόνισε, από την πλευρά του, ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στα προάστια της Μπανγκόκ, παρά το πραξικόπημα. «Εμείς δεν θα πάμε πουθενά. Μην πανικοβάλλεστε γιατί το περιμέναμε αυτό» τόνισε.
 
Το πραξικόπημα έρχεται μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιθυμούσαν την πτώση της οικογένειας Σιναουάτρα από την εξουσία.
 

Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ

 
Το γραφείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το πραξικόπημα, λέγοντας ότι ο στρατιωτικός νόμος και οι εντολές του στρατού μπορεί να παγώσουν τις βασικές ελευθερίες των πολιτών της χώρας.
 
«Θυμίζουμε στις αρχές της Ταϊλάνδης τις υποχρεώσεις της χώρας υπό τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιορίζει αυστηρά την εφαρμογή εκτάκτων εξουσιών. Καλούμε τις αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά» τόνισε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.