Η ΟΥΣΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρακτικές ΕΡΕ του 1960, επισημαίνοντας  ότι κόντρα στις διατάξεις του Ν. 4369/2016 και κάθε έννοιας αξιολογικής και αξιοκρατικής κρίσης, η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής τοποθέτησε νέους Διευθυντές και Τμηματάρχες σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Υπογραμμίζουν ότι την Πέμπτη «κόντρα στις διατάξεις του Ν. 4369/2016 και κάθε έννοιας αξιολογικής και αξιοκρατικής κρίσης, προχώρησε σε συνολική «διευθέτηση» του θέματος τοποθετώντας νέους Διευθυντές και Τμηματάρχες σε όλες τις Φυλακές της Χώρας». Επισημαίνουν ότι ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ «αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαχωρίσουν την θέση τους μιλώντας για παλαιοκομματικές συμπεριφορές».

Λογική «δικών μας παιδιών» και στις φυλακές από την κυβέρνηση

Η ανακοίνωση της ΟΥΣΕ:

Το επιτελικό κράτος στις Φυλακές τελικά αποκαλύφθηκε. Επί έντεκα μήνες αρνιόταν πεισματικά να κάνει κρίσεις Δ/ντων και Τμηματαρχών που έχουν να γίνουν από το 2010. Για αρκετό διάστημα πειραματίστηκε τοποθετώντας απλούς μα ημέτερους υπαλλήλους στη θέση Διευθυντών και Αρχιφυλάκων, ενώ ταυτόχρονα, καρατόμησε κριμένους Δ/ντες και Αρχιφύλακες και τους υποβίβασε σε απλούς υπαλλήλους.Χθες 11/6/2020 κόντρα στις διατάξεις του Ν. 4369/2016 και κάθε έννοιας αξιολογικής και αξιοκρατικής κρίσης, προχώρησε σε συνολική «διευθέτηση» του θέματος τοποθετώντας νέους Διευθυντές και Τμηματάρχες σε όλες τις Φυλακές της Χώρας.

Αν εξαιρέσουμε κάποια προσχήματα που κρατήθηκαν στις Φυλακές του Συγκροτήματος Κορυδαλλού, οι τοποθετήσεις στις περισσότερες από τις Φυλακές της περιφέρειας είναι μνημείο αναξιοκρατίας και επιλογής ημετέρων. Η καρατόμηση αρκετών
συναδέλφων όπως αυτές του Δημήτρη Αποστολάκη, διευθυντή στο ΑΚΚ Κασσάνδρας και του Χρήστου Κλιάρη, αρχιφύλακα Λάρισας θα τους στοιχειώνουν.

Ακόμα και κάποια στελέχη της ΔΑΚΕ θεωρώντας ότι τέτοιες πρακτικές τους ξεπερνούν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαχωρίσουν την θέση τους μιλώντας για παλαιοκομματικές συμπεριφορές και αυτό τους τιμά. Δυστυχώς όμως δεν είναι απλά θέμα παλαιοκομματικής συμπεριφοράς, αλλά για απόπειρα παλινόρθωσης των πλέον συντηρητικών πρακτικών της δεκαετίας του 1960 και της ΕΡΕ. Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν με την προσωπικότητα πολλών συναδέλφων, μα κυρίως με την τύχη του εργασιακού μας χώρου. Δυστυχώς, θα καταγραφούν ως σύγχρονοι Ηρόστρατοι. Εδώ θα είμαστε και με κάθε αφορμή θα τους το θυμίζουμε.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθοδεύσεις σχετικά με τις εξαιρετικά κοστοβόρες απευθείας αναθέσεις της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, η απόφαση για την αντικατάσταση σχεδόν του μισού από το δυναμικό των υπευθύνων των φυλακών, όπως οι διευθυντές, οι αρχιφύλακες και οι τμηματάρχες. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, είχε δηλώσει «στελέχη με σπουδαία επιστημονική κατάρτιση, με πλούσια εμπειρία δεκαετιών και με σημαντικό έργο αποκαθηλώθηκαν, υποβιβάστηκαν και εκδιώχθηκαν», ενώ αντίθετα τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα «με πειθαρχικές και ποινικές εκκρεμότητες, για σοβαρά αδικήματα, πρόσωπα χωρίς τα απαιτούμενα από το νόμο τυπικά προσόντα, χωρίς εμπειρία διοίκησης ή με παρελθόν αποτυχίας και αποδεδειγμένη ανικανότητα».

Την απόφαση της κυβέρνησης κατέκρινε και το ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση των «αρίστων» που εξελέγη με σημαία της την διαφάνεια και την αξιοκρατία αποδεικνύει ότι δεν εννοεί και για την ακρίβεια, δεν γνωρίζει τις λέξεις αυτές. Αυτό που σίγουρα υπηρετεί και εννοεί, είναι το κράτος λάφυρο στα χέρια των δικών της παιδιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Η κυβερνητική πρωτοβουλία να τοποθετηθούν στις 11-6-2020 νέοι Διευθυντές και Αρχιφύλακες στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας είναι βγαλμένη από ένα μαύρο παρελθόν.

Από αυτό της εποχής που απαιτούνταν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για μπορέσει κάποιος να καταλάβει θέση σε δημόσια υπηρεσία ή να εξελιχθεί σε αυτή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην εφαρμογή του ν. 4369/2016 που προβλέπει παγίως την διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο, με σκοπό την διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης

Επέλεξε να αγνοήσει το νόμο και να τοποθετήσει διευθυντές και αρχιφύλακες σε όλη την Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση, αλλά με κύριο «προσόν» την κομματική τους προέλευση. Πλήθος των «επιλεγμένων» πιο πάνω προϊσταμένων είναι μέλη, εκλεγέντες ή υποψήφιοι με την παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

Μάλιστα, για την παράκαμψη του ν. 4369/2016 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται κατεπείγουσα ανάγκη λόγω και του κορωνοϊού (!!!).

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κωμική, είναι τραγικά ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη για μια ευνομούμενη, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, πολιτεία.

Τελευταία φορά κατά την οποία έγιναν αξιολογικές κρίσεις προϊσταμένων στις φυλακές βάσει της τότε ισχύουσας νομοθεσίας ήταν το 2010 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. ‘Έκτοτε δεν έγιναν άλλες κρίσεις, παρά μόνο τοποθετήσεις κατ’ επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η σημερινή κυβέρνηση των «αρίστων» που εξελέγη με σημαία της την διαφάνεια και την αξιοκρατία αποδεικνύει ότι δεν εννοεί και για την ακρίβεια, δεν γνωρίζει τις λέξεις αυτές. Αυτό που σίγουρα υπηρετεί και εννοεί, είναι το κράτος λάφυρο στα χέρια των δικών της παιδιών.

Το επιτελικό κράτος της ΝΔ που με τόση υπερηφάνεια το διατυμπάνιζε η ίδια πέρυσι, δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αλώσει την δημόσια διοίκηση και να εγκαθιδρύσει καθεστώς κομματικού ελέγχου στις κρατικές δομές.

Εν τέλει αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να επιφέρει πλήρη στραγγαλισμό των άξιων υπαλλήλων που δεν έχουν πρόσβαση στον κομματικό δεξιό μηχανισμό και των οποίων οι ικανότητες, προσόντα και φιλοδοξίες πνίγονται στα βαθιά νερά του γαλάζιου αυταρχισμού.

Ταυτόχρονα, ο ευαίσθητος χώρος των φυλακών που χρειάζεται αυξημένη θωράκιση για τα ζητήματα δικαιωμάτων και ασφάλειας που διαχειρίζεται, μπαίνει σε δοκιμασία.

Οφείλει κάθε δημοκρατικός φορέας και πολίτης να καταγγείλει αυτές τις μαύρες συμπεριφορές και να διεκδικήσει μια Ελλάδα των αρίστων και όχι των κομματικά αρεστών.