Αναλυτικά, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα αρχίσουν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή 350 μελών, βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος. Αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ θα τοποθετηθούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.

Οι εργασίες αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμη δοκιμασία για το πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό να έχει διασφαλίσει το «ναι» του Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι περίπου μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν σε συνέχεια των επαφών του στη Ρίγα και μετά τις συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και συνεννόησης, ενώ ο Γιούνκερ εκτίμησε ότι είναι εφικτό η συμφωνία να κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαΐου – μέσα Ιουνίου.

Ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς.

Για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη». 

Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». 

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε: 

«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, αν δεν υπήρχε το ευρώ». 

Πάντως, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως το Βερολίνο θα προωθήσει σχέδιο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε το δημοσίευμα.