Το νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πέρασε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, όπου η συζήτηση θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων.
 

Νομοθετική βελτίωση για το 15ο έτος

 
Παράλληλα, νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής, με την οποία μειώνεται το ηλικιακό όριο για την αλλαγή φύλου από τα 17 στα 15 έτη. Παρουσιάζοντας την νομοτεχνική βελτίωση ο ίδιος υποστήριξε πως το όριο «κατεβαίνει στο 15ο έτος της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση. Θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού με απόφαση του ΔΣ του».

Ωστόσο, σειρά διαφωνιών εξέφρασαν βουλευτές για το 15ο έτος, μεταξύ αυτών, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, εισηγητής των ΑΝΕΛ που δήλωσε ανοικτά πως θα καταψηφίσει το άρθρο για το 15ο έτος, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών σε άλλα άρθρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας και σας λέω ότι εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τουλάχιστον αυτό το σημείο που αφορά στην ηλικία θα διαφωνήσουμε. Μπορεί, όμως, να υπάρχουν και άλλες αντιρρήσεις από μεμονωμένους βουλευτές ή κάποιους βουλευτές θα τις δείτε, νομίζω ότι δεν κρύβεται κανένας, όλοι μιλάμε ανοιχτά», όπως δήλωσε.

Μάλιστα, διαφωνίες επί της τροποποίησης ήρθαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η βουλευτής Α’Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, και εκπροσωπώντας, όπως η ίδια είπε, και την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, ανέφερε ότι «υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμων θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση», ενώ σημείωσε ότι για την ίδια η μείωση του ηλικιακού ορίου από το 17ο στο 15ο έτος για τη δυνατότητα κάποιου προσώπου να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου «αποτελεί κόκκινη γραμμή».

 
Το νομοσχέδιο αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την Τρίτη, όπως όλα δείχνουν, με ονομαστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

 
Επίσης, προβλέπεται ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει, δε, την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.