Από της αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εγκρίθηκε το νομοσέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ΝΔ και Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε ζητώντας την απόσυρσή του, επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.
 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές που σήμερα έχουν κατοχυρώσει εκτάσεις, έχουν αποκτήσει ΑΦΜ, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα αυτήν τη διαδικασία. Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαβεβαίωσε ότι και στο πλαίσιο της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα γίνονται όσο το δυνατό πιο λεπτομερείς αυτές οι διαδικασίες, ώστε να μην εκδίδεται άδεια έγκρισης χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες παράμετροι.

Η Νέα Δημοκρατία παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε κατά επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο. «Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση:

 
Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης.
 
«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο K. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.
 
Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.
 
«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.
 
Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.
 
«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις». «Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.