Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία, ο Σέρτζιο Ματαρέλα άναψε πράσινο για την υποψηφιότητα του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος κλήθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
 
Πριν τη συνάντηση του Σέρτζιο Ματαρέλα  με τον Τζουζέπε Κόντε δημοσιεύματα έδειχναν σύννεφα στην υποψηφιότητα του δεύτερου , καθώς υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μεταπτυχιακά και έρευνες του ίδιου στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Βιέννη.
 
Νωρίτερα, κύκλοι του προέδρου της Ιταλίας άφηναν αιχμές για το πρόσωπο που προορίζουν για υπουργό Οικονομικών το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα. «Ο πρόεδρος δεν εκτιμά οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσαν πηγές στο Reuters. Το σχόλιο, ήρθε μετά την επιβεβαίωση του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι επιθυμεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών να αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα. 

 

«Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις»

 
Μετά τη συνάντηση ο Τζ.Κόντε δήλωσε ότι το πρόγραμμά του θα στηριχθεί στις συμφωνίες των δυνάμεων που τον στηρίζουν, τονίζοντας ότι η δική του θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής.
«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
 
«Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
«Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Την Πέμπτη ο Τζ. Κόντε θα συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια θα έχει εκ νέου συνάντηση με πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, προκειμένου να του παρουσιάσει τη λίστα με τους υπουργούς που προτείνει για τη νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση η διαρροή των κυβερνητικών σχεδιασμών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε νέα προειδοποίηση της Κομισιόν την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με  το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά από την Ελλάδα».  

 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Β. Ντομπρόβσκις απευθύνει  ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».
 
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.