Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο, η Ν. Κεραμέως υπεραμύνθηκε της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας και πάλι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στις αξιόποινες πράξεις εντός των δημόσιων πανεπιστημίων.

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο. Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το “πεδίο προστασίας” έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το “καταφύγιο” δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Από τη Διαμαντοπούλου στην Κεραμέως: Οκτώ χρόνια κατάργησης του ασύλου

Αναφερόμενη στο ποιες δημόσιες αρχές μπορούν να παρεμβαίνουν από εδώ και πέρα στα πανεπιστήμια, δήλωσε ότι μπορεί να παρέμβει  «οποιαδήποτε δημόσια αρχή έχει κατά νόμο αρμοδιότητα. Για παράδειγμα, η Εισαγγελία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η πολεοδομία αν πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις, το ΣΔΟΕ αν πρόκειται για διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων».

Η υπουργός απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».