Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δημοσκόπηση που διενήργησε και δημοσίευσε τη Δευτέρα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, δείχνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στη Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν πολλές εταιρίες, εκατοντάδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων σχεδιάζουν να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε χιλιάδες απολύσεις ή να μην παρατείνουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.  Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «από εδώ και πέρα η κρίση αρχίζει να πλήττει την αγορά εργασίας».

Η Γερμανία αντιμέτωπη με μεγάλη οικονομική ύφεση λόγω κορονοϊού

Όπως αναφέρει η έρευνα, σε απολύσεις ή μη ανανεώσεις συμβάσεων αποφάσισε να προχωρήσει τον Απρίλιο το 58% των επιχειρήσεων στην εστίαση, το 50% των ξενοδοχείων, το 43% των ταξιδιωτικών γραφείων και το 39% των επιχειρήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σημειώνεται ότι το 18% των επιχειρήσεων στη Γερμανία εν γένει φέρονται να έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση προσωπικού.

Από την έρευνα προκύπτει ότι δεν πλήττονται όλες οι περιοχές της Γερμανίας στον ίδιο βαθμό. Μαζικές απολύσεις αναμένονται μεταξύ άλλων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, με το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι σχεδιάζει περικοπές θέσεων αλλά και στη Βαυαρία όπου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 20%.

Εμφανώς λιγότερες περικοπές αναμένονται στα κρατίδια του Ζάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, με το 11% των επιχειρήσεων να ετοιμάζουν απολύσεις, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα του Ifo.