Σε δύο βάρκες συνεχίζει να πατά η κυβέρνηση και τα στελέχη της για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, μία ημέρα μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, κατά το υπουργείο, από τις εισαγωγές σε 455 απλές κλίνες της περασμένης εβδομάδας, τη Δευτέρα ήταν καλυμμένες 547 απλές κλίνες Covid 19. Ο ρυθμός νέος εισαγωγών είναι πλέον 50-80 νέες την ημέρα, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καλώντας άπαντες σε εγρήγορση «και να τηρούμε τα μέτρα», προαναγγέλλοντας έξαρση των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ακόμα και για σήμερα. «Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα» δήλωσε ο Π. Αρκουμανέας, ενώ αναφέρθηκε και σε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων, σημειώνοντας πως «έχουμε μπροστά μας δύο εξαιρετικά δύσκολους μήνες».

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» διαπίστωσε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για «προβλέψιμη αύξηση» των κρουσμάτων, με ειδική -ωστόσο- αναφορά στην αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Την αυξημένη επικινδυνότητα της κατάστασης επιβεβαιώνει και το γεγονός πως την Τετάρτη, έπειτα από αίτημα προ ενάμιση μηνός από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας, θα βρεθούν επιτέλους στη Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για να δώσουν εξηγήσεις τόσο για τα δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, όσο και για την σημερινή κατάσταση.

Εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται να δώσουν Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας, Τσιόδρας

Προς επίρρωσιν όλων των παραπάνω, οι δηλώσεις του καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Θωμαΐδη στο Euronews, που κάνει λόγο για σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, με βάση την ανάλυση των λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος εκτιμά πως η τάση του επιπολασμού στα λύματα είναι αυξητική, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε τον Νοέμβριο, κατά την επιβολή του δεύτερου lockdown.

«Παρατηρήσαμε την τελευταία εβδομάδα μια αύξηση πάνω από 40%. Αυτή έρχεται να συνυπολογιστεί στην αύξηση που έχουμε δει στο ιικό φορτίο από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε από το μοντέλο είναι περίπου στο 1% την κοινότητα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40.000 φορείς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί» δηλώνει ο καθηγητής, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από τα τεστ του ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων «σε αυτή τη φάση», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη να κάνει λόγο στον ΣΚΑΪ για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο», υποστηρίζοντας πως «τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» και πως «δεν είναι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, για τους οποίους είπε πως οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.