Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Associated Press, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μέλος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι δίνει εξουσιοδότηση στους προέδρους των επιτροπών να συντάξουν τα άρθρα σχετικά με την παραπομπή του Τραμπ λόγω φερόμενης εμπλοκής του με την ουκρανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκθέσει πολιτικό του αντίπαλο.

Ο Τραμπ κατηγορείται για το ότι άσκησε πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 25 Ιουλίου για να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τον δρόμο για την παραπομπή του Τραμπ είχε ανοίξει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος είχε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση πως «ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμειξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του».

Με «εντολή Τραμπ» η επιχείρηση δωροδοκίας της Ουκρανίας για να εκτεθούν πολιτικοί του αντίπαλοι (upd)

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γκόρντον Σόντλαντ, είχε εκθέσει την κατάθεση του τον Τραμπ, καθώς παραδέχτηκε ότι συνεργάστηκε με τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Ρούντι Τζουλιάνι, στο θέμα της Ουκρανίας, μετά από «εντολές που έδωσε ο πρόεδρος και τις υπακούαμε όλοι». Είχε δηλώσει  πως δύο ακόμα ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν την εντολή να συνεργαστούν με τον Τζουλιάνι.

Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι η Ν. Πελόσι δήλωσε πως ο Τραμπ έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και δεν αφήνει άλλη επιλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρα από το να τον παραπέμψει. «Η δημοκρατία μας είναι αυτή που βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού οι πράξεις του Προέδρου  έχουν παραβιάσει σοβαρά το σύνταγμα. Έχει προχωρήσει σε κατάχρηση εξουσίας, υποβαθμίζοντας την εθνική ασφάλεια και θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας».

Η έρευνα με στόχο την παραπομπή του Τραμπ εισήλθε την Τετάρτη σε νέο στάδιο, στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων η οποία διαβουλεύθηκε δημόσια με τέσσερις συνταγματολόγους για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Τρεις από αυτούς συμφώνησαν ότι ο Τραμπ «έχει καταχραστεί την εξουσία του ώστε να επωφεληθεί για δικούς του σκοπούς», ενώ ο τέταρτος διαφώνησε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για την παραπομπή του Τραμπ.

Με δεδομένο ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πλειοψηφία ανήκει στους Δημοκρατικούς, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται. Αυτό είχε συμβεί στον Αντριου Τζόνσον το 1868 και στον Μπιλ Κλίντον το 1998. Ωστόσο, ο Τραμπ αναμένεται να αθωωθεί στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Η ψηφοφορία για την παραπομπή αναμένεται να γίνει στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, όπως έχουν αιτηθεί οι Δημοκρατικοί.

Σίγουρος για την έκβαση της υπόθεσης ο Τραμπ

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Πελόσι, ο Τραμπ επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς και ζήτησε η υπόθεση να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται στη Γερουσία, προκειμένου να δικαιωθεί. «Οι άεργοι Δημοκρατικοί επέλεξαν να αμαυρώσουν μια ιστορική μέρα. Δεν έχουν ουσιαστικά τίποτα για να στηρίξουν την καταγγελία και απλά επιλέγουν να ζημιώσουν την εικόνα της χώρας. Δεν λογαριάζουν τίποτα, έχουν τρελαθεί.

Έτσι λοιπόν, τους καλώ να προχωρήσει η υπόθεση άμεσα και να έχουμε δια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, ώστε να τελειώνουμε και η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Ο Σιφ, οι Μπάιντεν, η Πελόσι και πολλοί άλλοι θα κληθούν να καταθέσουν ώστε να αποδειχτεί το σύστημα διαφοράς που θέλουν να επικρατήσει. Εκλέχθηκα στη θέση του Προέδρου για να “καθαρίσω τον βάλτο” και ακριβώς αυτό σκοπεύω να κάνω».