Μετά τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου φιλοκυβερνητικού Τύπου, πληροφορίες της «Καθημερινής» και του «iefimerida» μεταφέρουν ότι η επισφράγιση της τελικής συμφωνίας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να πέσουν στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα λάβει χώρα η σύνοδος των χωρών του Νότου στην Κορσική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, όπως και η υποστήριξη του στόλου των Μιράζ 2000 και η τυποποίηση όλων των γαλλικών τύπου βλημάτων.

Ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κ.λπ., συμπληρώνει ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Tις κυβερνητικές προθέσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεςραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου (Παραπολιτικά, Πρώτο Θέμα, Real News), η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία τόσο για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale, όσο και για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, για τις οποίες οι διπαραγματεύσεις είχαν διακοπεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει 10 δισ. ευρώ για την αγορά νέων όπλων, την ίδια ώρα που επικρατεί ένταση με την Τουρκία και ανοιχτά πλέον η Άγκυρα απειλεί την χώρα μας με πόλεμο.

Για το θέμα η Real News σημειώνει ότι η συμφωνία με τους Γάλλους για αμυντική συνεργασία υπογράφεται στις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα αγοράσει 12 Rafale και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τις γαλλικές φρεγάτες. Επίσης, τα «Παραπολιτικά» γράφουν ότι σε εξέλιξη είναι επαφές μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Οι επαφές είναι σε προχωρημένο επίπεδο και εντός του 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία.

Παράλληλα, σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρεται στην «επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτν της χώρας» συνδέοντας μάλιστα τα κονδύλια που απαιτούνται με την αναβολή της άμεσης καταβολής μέρους των αναδρομικών (1,5 δισ.) που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Είμαστε σε ένα σημείο όπου ακόμη και η αναβολή άμεσης καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, όσο βαρύ και αν είναι το πρόβλημα για μια μερίδα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις, όπως εκείνη χάρη στην οποία αποκτήσαμε τελικά τα περίφημα τέσσερα υποβρύχια που όλοι λοιδορούσαν και σήμερα εκθειάζουν» γράφει συγκεκριμένα.

Στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπογραφή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Πρωθυπουργού σε «μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό αν χρειαστεί»:

«Άρα, πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας, οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Δεύτερο σκέλος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε σε αυτό η κυρία Γεννηματά, δεν έχει άδικο, της έχω πει εξάλλου και στο παρελθόν, τα γνωρίζει τα θέματα, τα έχει χειριστεί. Κάνουμε πολύ σημαντικές κινήσεις ως Κυβέρνηση για να διορθώσουμε το μαύρο χάλι στο οποίο, δυστυχώς, είχαν βρεθεί οι αμυντικές μας βιομηχανίες. Και προχωράμε με γρήγορες κινήσεις και σε συμπράξεις και με ιδιωτικοποιήσεις εκεί που χρειάζεται για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε συνολικά και την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία. Και ναι, όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό, να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πιλότους μας να υποστηρίζονται τα αεροπλάνα τα οποία πετάνε αυτή τη στιγμή με τεράστια προσπάθεια και δυστυχώς πολύ συχνά σε μια κατάσταση που δεν είχαν υπογραφεί ακόμα όλες οι συμφωνίες για τη μελλοντική τους υποστήριξη.»