Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, o M. Τσαβούσογλου μίλησε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις ελληνοκυπριακές πιέσεις για μηδενικές εγγυήσεις στο νησί και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Επανέλαβε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο αν όλες οι πλευρές δείξουν ειλικρινή διάθεση για να συμβεί αυτό, επισημαίνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει προσεγγίσει με τον σωστό τρόπο τις διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε ότι για αυτό τον λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξανακάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας τις δικές της ξεκάθαρες θέσεις. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Στον ίδιο τόνο ο υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα βήμα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική  Μεσόγειο και κανένα βήμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

Σχετικά με την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία έχει το βλέμμα της στραμμένο στα οικόπεδα, όπου θα συνεχίσει να κάνει έρευνες και θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα της. «Θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η “τδβκ” και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ. Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας». Ο Ακάρ με τη σειρά του ανέφερε πως η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας.