Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του 5ου Αμερικανικού Στόλου, Kevin Stephens, τα βλήματα ήρθαν από απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου και είχαν στόχο θαλάσσιο χώρο κοντά στον οποίο βρίσκονταν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Harry S. Truman”, το επίσης αμερικανικό πλοίο καταστροφών “Bulkeley” καθώς και η γαλλική φρεγάτα “Provence”, τα οποία αποτελούν τμήμα της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Το να εξαπολύεις πυρά τόσο κοντά σε πέρασμα συμμαχικών πλοίων αλλά και σε μια λωρίδα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ελεύθερο πέρασμα, είναι ανασφαλές, αντιεπαγγελματικό και αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» είπε χαρακτηριστικά ο Stephens.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο επεισόδιο έλαβε χώρα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε από το δελτίο ειδήσεων του αμερικανικού NBC την Τρίτη.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν κάποια δημόσια δήλωση για το θέμα, ωστόσο, το πρακτορείο Tabnak επικαλούμενο ημιεπίσημες πηγές ανώνυμου αξιωματούχου κάνει λόγο για «εντός των προβλεπόμενων κανόνω βολές που εξαπολύθηκαν κατά του αεροπλανοφόρου Truman και είχαν σκοπό να το κρατήσουν μακριά από την απαγορευμένη ζώνη του Περσικού Κόλπου»

Την ίδια στιγμή το Tabnak ισχυρίζεται πως «τα σχετικά ρεπορτάζ των Δυτικών ΜΜΕ έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την ικανότητα του Ιράν να παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται πως τα Στενά του Ορμούζ είναι ένα από τα υψηλότερης στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περάσματα του κόσμου και ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεθνή διακίνηση πετρελαίου, καθώς συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την ανοικτή θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά από ένα επεισόδιο που είχε συμβεί στην ίδια περιοχή τον περασμένο Απρίλιο όταν οι Αρχές του Ιράν κατέλαβαν φορτηγό πλοίο της ναυτιλιακής Maersk (Δανίας), αριθμός σκαφών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκε στον ίδιο θαλάσσιο χώρο προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στα συμφερόντων ΗΠΑ πετρελαιοφόρα. 

Στη Φωτογραφία του άρθρου το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο “Harry S. Truman”