Ορκίστηκαν σήμερα στο Τομπρούκ της Λιβύης τα μέλη της προσωρινής Κυβέρνησης Ενότητας, ενώπιον του Κοινοβουλίου της πολύπαθης βορειαφρικανικής χώρας, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές όλων των πλευρών.

Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά, είναι να οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Η ορκωμοσία έγινε σε καλό κλίμα, με τοποθετήσεις υπέρ της ενότητας και της συμφιλίωσης προς όφελος της χώρας.

Την ανάγκη «να σφίξουν τα χέρια» οι πρώην αντιμαχόμενες πλευρές τόνισε ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση οφείλει να επιτευχθεί και μέσα από την ενοποίηση των κρατικών θεσμών.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση, που οφείλει, θεωρητικώς, να «αναστήσει» ενωτικά τους θεσμούς της χώρας, δηλαδή να απορροφήσει και μεταλλάξει τις ως τώρα «κυβερνήσεις» των αντιμαχομένων πλευρών, θα πρέπει να εργαστεί σε ένα μάλλον ασταθές περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα παραμένουν περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι, ένδειξη, σε μεγάλο βαθμό, και των ξένων επεμβάσεων στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη – με την τιμή του πετρελαίου, σήμερα, να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, το εννιάμηνο διάστημα  που έχει η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τις εκλογές, στο παρόν τοπίο, είναι μικρό και θα είναι δύσκολο να «διαλύσει» τις δομές και σφαίρες επιρροής που έχουν δημιουργήσει άλλες χώρες στην Λιβύη, αν δεν μπορέσει να «μοιράσει δίκαια» όσα θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας. Διαφορετικά, η Λιβύη θα ξαναβρεθεί στο ίδιο καταστροφικό σκηνικό της τελευταίας δεκαετίας, στο οποίο οι προσπάθειες για «νόμιμες κυβερνήσεις» και «διεθνώς αναγνωρισμένες», που θα αναλάμβαναν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές δεν είχαν την θεμιτή κατάληξη.

Εάν οι εκλογές του Δεκεμβρίου γίνουν, εν τέλει, θα είναι οι πρώτες από το 2014.