Ταυτόχρονα, τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει σήμερα θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και μια οβίδα έπεσε σε τουρκικό έδαφος.
 
“Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.
 
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση λίγο βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι.
 
Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά χθες, Κυριακή, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
 
“Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης”, λέει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι.
 
“Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ΄ αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν”, δήλωσε.


 
Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το αργότερο αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
 
“Το σχέδιο απόφασης πρόκειται να σταλεί στο κοινοβούλιο αύριο”, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Στο Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού, με τη βοήθεια αεροπορικών πληγμάτων, κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις επιτιθέμενες δυνάνεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού
Κράτους, σε μια πόλη – κλειδί κοντά στη Βαγδάτη.

Τις τελευταίες ημέρες το Ι.Κ. έχει σημειώσει προόδους σε ό,τι αφορά την προέλασή του προς την ιρακινή πρωτεύουσα.


Η Αμαρίγια Αλ Φαλούτζα, 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, αποτελεί στρατηγική πόλη – κλειδί.

Η τακτική αυτή επιτυχία του ιρακινιού στρατού έρχεται ενώ συνεχίζονται τα αεροπορικά χτυπήματα της – υπό τις ΗΠΑ- διεθνούς συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

Συγκρούσεις συνεχίζονται στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Αμαρίγια Αλ Φαλούτζα με την Φαλούτζα και τον ιρακινό βορρά, με την δεύτερη να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε o υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η δήλωση μοιάζει να αποτελεί έμμεση έγκριση στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και επί συριακού εδάφους.
 
«Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι στέκεται στο πλευρό οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας που έχει στόχο να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και υπογραμμίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις ζωές αθώων πολιτών, μέσα στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και βάσει των διεθνών συμβάσεων» είπε ο Μουάλεμ.