Η πλήρης ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στην σελίδα τους στο facebook:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΑΚΡΟΑΤΡΙΩΝ/ΑΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝIΩΝ

Οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων (Roundabout, Οι Λέξεις Ταξιδεύουν, Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες, Κωνσταντίνα+Κατερίνα, Πολιτισμός Εν Κινήσει) συναντηθήκαμε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου για να εξετάσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση (μέσω του Τύπου) του κ. Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊσταμένου της ΕΡΤ Χανίων, σχετικά με την “διαδικασία” που αφορά τις εκπομπές μας αλλά και οποιαδήποτε νέα εκπομπή αυτού του είδους προκύψει.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αποδεχόμαστε πλήρως τους όρους που βάζει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ (η οποία διέρρευσε αρχικά στο ΟΜΝΙΑ TV και στην συνέχεια στα Χανιώτικα Νέα) και τον καλούμε για ακόμη μια φορά να εξηγήσει την “αιφνίδια διακοπή” των εκπομπών μας αφού ποτέ μας δεν παραβιάσαμε κανέναν από τους όρους που αναφέρονται στην γνωμοδότηση αυτή.

Όμως το γεγονός ότι αποδεχόμαστε τους όρους της γνωμοδότησης δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε άκριτα μια αδιαφανή “διαδικασία” με καταχρηστικούς και “φωτογραφικούς” όρους απόρριψης των εκπομπών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη μέγιστη χρονική διάρκεια των εκπομπών (1 ώρα ενώ υπήρξαν πολιτιστικές εκπομπές με καλεσμένους για 2 ώρες), το ασφυκτικό περιθώριο κατάθεσης μιας “αίτησης” (15 μέρες μόνο για όλο τον χρόνο) και την διπλή “εξέταση” των προτεινόμενων εκπομπών από την επιτροπή προγράμματος της ΕΡΤ Χανίων και τη “διοίκηση” των Αθηνών.

Όλα αυτά μυρίζουν από μακριά αδιαφάνεια, γραφειοκρατία και από όσο γνωρίζουμε δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή. Άρα είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε από ποιον “εφευρέθηκε” ξαφνικά αυτή η “διαδικασία” και αν εφαρμόζεται “πιλοτικά” στην ΕΡΤ Χανίων, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ανάσχεσης εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ. 

Τι προτείνουμε;

Από την έρευνα που κάναμε αυτό το διάστημα του “μαύρου” έχουμε εντοπίσει πάνω από τριάντα εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών/ακροατών σε όλη την Ελλάδα, με τις οποίες θεωρούμε ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να συν-διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, με στόχο ένα διαφανές, λογικό και κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα εφαρμοστεί στις υπάρχουσες και στις μελλοντικές εκπομπές του είδους.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να επαναφέρει άμεσα στον αέρα τις εκπομπές μας στην ΕΡΤ Χανίων (όπως συμβαίνει ήδη στους υπόλοιπους περιφερειακούς σταθμούς) αλλά και να ανοίξει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο που θα συν-διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται αυτού του είδους οι εκπομπές. Με τις ίδιες τις εκπομπές που υπάρχουν ήδη αλλά και με όποια ή όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

Κλείνοντας, μόνο ως αστειότητα μπορούμε να καταγράψουμε την υποτιθέμενη ανάγκη παρουσίασης “πιλότου” για τις εκπομπές μας, αφού όλες τους είναι αναρτημένες στο mixcloud είτε της ΕΡΤ Χανίων (ertchanion1) είτε στους ομώνυμους λογαριασμούς των εκπομπών μας. Φυσικά, το θέμα του “πιλότου” αποτελεί μια ακόμη “νάρκη” στην διαδικασία παραγωγής νέων εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών, αφού υποκρύπτει κόστος για τη δημιουργία του το οποίο πρέπει να επωμιστεί ο/η παραγωγός την ώρα που τα στούντιο παραγωγής της ΕΡΤ στους περιφερειακούς σταθμούς υπολειτουργούν και θα μπορούσαν -τουλάχιστον- να εξυπηρετήσουν αυτήν την ανάγκη. 

Οι παραγωγοί των εκπομπών

Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι μετά την αιφνίδια διακοπή των εκπομπών στις 30 Οκτωβρίου, που έγινε μάλιστα με απαράδεκτο τρόπο, από τον νέο προϊστάμενο της ΕΡΤ Χανίων, ακολούθησε στις 7 Νοεμβρίου το πρωτοφανές λουκέτο που μπήκε στην καγκελόπορτα του ραδιοσταθμού ενάντια στους αλληλέγγυους που είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα και μάλιστα στην επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

Στις 13 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία των παραγωγών των εκπομπών, έγινε συνάντηση τους με τον Γιάννη Κτιστάκη στο κτήριο της ΕΡΤ στη Σούδα. Η συνάντηση κατέληξε απελπιστικά άκαρπη αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκπομπών, ο προϊστάμενος δεν απάντησε ικανοποιητικά σε κανένα από τα ερωτήματα τους, ενώ οχυρώθηκε πίσω από ακατανόητα γραφειοκρατικά τεχνάσματα.

Το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου με ανακοίνωση στον Τύπο, η ΕΡΤ Χανίων κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη να καταθέσει αίτηση εκπομπής αυτού του είδους, περιγράφοντας τους όρους και την διαδικασία λήψης των αιτημάτων. Η ενέργεια αυτή, που αρχικά ερμηνεύτηκε ως υπαναχώρηση από τα τοπικά ΜΜΕ γρήγορα αποδείχτηκε κίνηση τακτικής από την πλευρά της Διοίκησης για να καθυστερήσει κι άλλο την επιστροφή των εκπομπών στον αέρα.

Ας σημειωθεί ότι η διακοπή των ανάλογων εκπομπών στην ΕΡΤ Βόλου κράτησε μόλις δύο εικοσιτετράωρα και όλες οι εκπομπές εκεί πραγματοποιούνται κανονικά.

Ανακοίνωση της ΕΡΤ Χανίων

Με ανακοίνωσή της, «η ΕΡΤ Χανίων καλεί κάθε συλλογικότητα, ακροάτρια και ακροατή των Χανίων και του Ρεθύμνου που θέλει να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή από τις συχνότητές της, να υποβάλλει αίτηση στον Σταθμό, υποβάλλοντας μαζί με την αίτησή της/του και ένα ηχητικό αρχείο-πιλότο της αιτούμενης εκπομπής της/του».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αιτούμενη εκπομπή της/του, αφού θεωρηθεί από την Ομάδα Προγράμματος του Σταθμού επαρκής από όλες τις απόψεις (αισθητικής, λόγου,κ.λπ.) αποστέλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση της ΕΡΤ για την τελική της έγκριση.

Μετά την τελική έγκρισή της, η εκπομπή θα μεταδίδεται με την παρουσία δημοσιογράφου ή παραγωγού ή εκτελούντα χρέη παραγωγού υπαλλήλου της στο στούντιο.

Η εκπομπή θα πρέπει να έχει διάρκεια 55 λεπτά περίπου και θα μεταδίδεται από την ημερομηνία της τελικής έγκρισή της έως 31 Ιουλίου 2018.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στην ΕΡΤ Χανίων, οδός Έλλης 40 Κάτω Σούδα, από 15 έως και 30 Νοεμβρίου 2017», καταλήγει η ανακοίνωση.