X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Προφυλάκιση 24 διαδηλωτών εργατών αποφάσισε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης

Η απόφαση προφυλάκισης 24 οικοδόμων-εργατών και των επικεφαλής των συνδικάτων τους από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί μια καταφανή προσπάθεια εκ μέρους των αρχών να φιμώσουν τη νόμιμη διαμαρτυρία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
|

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, οι εργαζόμενοι και οι επικεφαλής των συνδικάτων ήταν μεταξύ των εκατοντάδων άλλων που είχαν κρατηθεί από την αστυνομία στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου που θα ανοίξει στην πόλη τον επόμενο μήνα. Ακολούθησαν συγκρούσεις έπειτα από την παρέμβαση της αστυνομίας που ήθελε να διαλύσει τη διαδήλωση.

«Αντί να προσπαθούν να καταπνίξουν τη νόμιμη ειρηνική διαδήλωση με κανόνια νερού, δακρυγόνα και φυλακίσεις, οι τουρκικές αρχές θα έπρεπε να ακούσουν τις καταγγελίες των εργαζομένων και να τους εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και αξιοπρεπή τόπο εργασίας», δήλωσε ο Andrew Gardner, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τόσο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όσο και την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο εργασίας, καθώς και καθυστερήσεις ή παραλείψεις που αφορούν τους μισθούς τους και τις κοινωνικές παροχές.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι 27 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κατασκευής τον Μάιο του 2015, εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τροχαίων ατυχημάτων γύρω από τον χώρο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι εργαζόμενοι και οι ηγέτες των συνδικάτων που βρίσκονται υπό κράτηση κατηγορούνται ότι απέτρεψαν τους δημόσιους υπαλλήλους από την εκτέλεση του έργου τους, ανάγκασαν ή απείλησαν άλλους ώστε να σταματήσουν ή να αναστείλουν την εργασία τους, έβλαψαν τη δημόσια ιδιοκτησία και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με όπλα. Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υποβλήθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες αυτές.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον και να οργανώνουν και να συμμετέχουν ειρηνικά σε διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Andrew Gardner.

«Η κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός αυτών των εργαζομένων όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αλλά και οδηγεί μόνο στην αύξηση των εντάσεων».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις