Ο Ντένις Χάστερτ ομολόγησε ότι όταν ήταν δάσκαλος και προπονητής στο Γιόρκβιλ του Ιλινόι, κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια. «Ζητώ συγγνώμη σε όσους πλήγωσα και παραπλάνησα. Ήθελα να απολογηθώ για τα αγόρια τα οποία κακομεταχειρίστηκα» είπε ο Χάστερτ κατά την διάρκεια της δίωρης ακροαματικής διαδικασίας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγου.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Χάστερτ ήταν μόλις 15 μήνες φυλάκισης, λόγω της ηλικίας του και της κακής κατάστασης της υγείας του. Δεν τιμωρήθηκε για την σεξουαλική κακοποίηση, καθώς το έγκλημα έχει παραγραφεί αφού έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είχε να κάνει με το γεγονός ότι, όπως ομολόγησε,  απέσυρε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μικρές δόσεις για να αποφύγει τον έλεγχο, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αποζημιώσει με 3,5 εκατομμύρια δολάρια ένα από τα πέντε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης για πόνο και ψυχική οδύνη μετά από κρυφή συμφωνία που έκανε μαζί του.

Ωστόσο ο δικαστής είπε πως θα ληφθεί υπ’όψιν στην ποινή και η σεξουαλική κακοποίηση.  «Κάποιες συμπεριφορές είναι ασυγχώρητες, όσο παλιές και να είναι. Η κακοποίηση έγινε πριν από 40 χρόνια, αλλά η ζημιά συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας», είπε.

Ο Ντένις Χάστερτ ήταν βουλευτής των Ρεπομπλικάνων και ο μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην αμερικάνικη ιστορία. Πλέον, το πορτραίτο του έχει αφαιρεθεί από το Καπιτώλιο, ενώ το πανεπιστήμιο απ’το οποίο αποφοίτησε αφαίρεσε το όνομά του από ένα κέντρο δημόσιας διοίκησης.

Αφού εκτίσει την ποινή των 15 μηνών, ο Χάστερτ θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για δύο χρόνια και θα πρέπει να παρακολουθήσει πρόγραμμα για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση και να πληρώσει πρόστιμο 250.000 δολαρίων.