Σημειώνεται ότι το φυλλάδιο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αραβικά, ενημέρωνε τους πρόσφυγες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
 
Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο, ενώ έθεταν το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.
 
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στη συνέχεια, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για τον εντοπισμό των διακινητών του φυλλαδίου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση εντοπισμού τους να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:
  1. στο νόμο 3386/2005 για την «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» που προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα και
  2. στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ότι όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος και προβλέπει ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως 5 χρόνια.
Και σε καταφατική περίπτωση, τότε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη, αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.