Η απόφαση του Τραμπ «καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης», ανέφερε ο Νετανιάχου από τις Βρυξέλλες, την ώρα που τον υποδεχόταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
«Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ», τόνισε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. .
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης». 


Προκλητικές δηλώσεις για την Παλαιστίνη


Σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση του Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «ιστορική».
 
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
 
Με αφορμή τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «επιτέθηκε στο Ισραήλ. Δεν είμαι συνηθισμένος να λαμβάνω διαλέξεις περί ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην πατρίδα του, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που συνδράμει το Ιράν να… βοηθά τρομοκράτες για να σκοτώνουν αθώους».
 

Έμμεση θέση υπέρ του Ισραήλ ο Μακρόν
 

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις» ή άλλων ειδών επιθέσεις.
 
«Κάλεσα τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να προβεί σε θαρραλέες ενέργειες προς τους Παλαιστινίους προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο ηγετών στο Παρίσι, ενώ «καταδίκασε απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ».
 
«Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η μοναδική λύση, που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις μας, είναι να επιτρέψουμε την ίδρυση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.