Τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στενό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνοντας την «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής, καθώς ναι μεν ο κ. Παυλόπουλος ήταν από τα ονόματα που είχαν ακουστεί ως διάδοχος του Καρόλου Παπούλια αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή επικρατέστερος φερόταν ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
«Ζούμε τη γέννηση μιας νέας εποχής, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα του λαού μας στην κοινωνία αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως άκουσε την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα Αριστερός Πρόεδρος.
 
Πρόσθεσε όμως πως η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι την ιστορία, τονίζοντας ότι η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της.
 
«Σήμερα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, να χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία και στη Βουλή των Ελλήνων» συμπλήρωσε και ανακοίνωσε την πρότασή του για τον κ. Παυλόπουλο.
 
Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του, είπε ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που με το κύρος τη δημοκρατική του συνείδηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτήν τηδύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας παρά τις αντιξοότητες.
 
Η ονομαστική ψηφορορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη, στις 19:30.
 
Σε αυτή, την πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ολίγον παρασκήνιο

Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου είχε «πέσει» στο τραπέζι από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όταν προεκλογικά προσεγγίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να είναι εκείνος ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νίκης στις εκλογές.

Τότε ο κ. Καραμανλής είχε αρνηθεί ευγενικά την πρόταση Τσίπρα, αλλά είχε προτείνει τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας κράτησε την πρόταση του κ. Καραμανλή και την ενεργοποίησε σήμερα, μετά το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου «κάηκε» από την αντίδραση Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήθελε από την πρώτη στιγμή να γίνει άνω κάτω το Κολέγιο των Επιτρόπων, η Αθήνα δεν ήθελε να «στεναχωρήσει» έναν θεσμικό συνομιλητή όπως ο κ. Γιούνκερ και μάλιστα σε μια τόσο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης, αλλά ούτε η χώρα να χάσει ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο όπως το Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που τη θέση του κ. Αβραμόπουλου καταλάμβανε ο κ. Παπαδημούλης, η Ελλάδα θα έχανε και μια θέση Αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς «σκόνταψε» στην άρνηση, που άγγιξε το όριο του βέτο, από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ από τον χώρο της τέχνης και των επιστημών το Μαξίμου εισέπραξε αρκετές ευγενικές πλην αρνήσεις, σημειώνει το naftemporiki.gr.

Συμφωνούν οι ΑΝΕΛΛ

Την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξει εκείνο το πρόσωπο που θα στηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος εξηγώντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές».

«Στο όνομα της εθνικής ενότητας και επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποια και αν είναι η απόφαση κι εκείνον που θα στηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρει ότι «κατόπιν ομόφωνης πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κινήματος, αποφάσισε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα στηρίξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεν βρίσκεται στην ενεργό πολιτική και ο οποίος έχει πάρει δημόσια θέση κατά του μνημονίου».

Στηρίζει η Ν.Δ.

Τη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε γνωστή ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου  της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.

»Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.

»Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. 

»Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Αλιβιζάτο προτείνει το Ποτάμι

«Το Ποτάμι, πιστό στις αρχές του, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο
Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του.
 
Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή. Έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα».
 

Αλιβιζάτο ψηφίζει και το ΠΑΣΟΚ

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε «να μην ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς». Αντίθετα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κατόπιν τούτου, κοινή πρόταση των δύο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
 
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ του κόμματος εξηγεί την απόφαση της να μην ψηφιστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», σημειώνοντας ότι «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα». Εξηγώντας ειδικότερα το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι είναι άλλο η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης». «Ενώ η χώρα», συμπληρώνεται, «στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά».
 
Ακόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης και πως η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.
 
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος», σημειώνεται.