Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία λόγω σκανδάλου της ακροδεξιάς κυβέρνησης (video)

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, λόγω σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των «Ελευθέρων» (FPO), Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε και μέχρι χθες αντικαγκελάριος της χώρας. Σε βίντεο που δημοσίευσαν γερμανικά ΜΜΕ, ο Στράχε εμφανίζεται να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στο κόμμα του, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2017. Ο Κουρτς Προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Στράχε, τονίζοντας πως οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
Aris Oikonomou/SOOC
|

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, ο καγκελάριος της ακροδεξιάς αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο Στράχε, που παραιτήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Μετά από αυτό το βίντεο που κυκλοφόρησε, ένα έχω να πω: Ως εδώ. Πράττω αυτό που είναι σωστό και αναγκαίο για την Αυστρία. Το πιο σοβαρό από αυτό το βίντεο είναι το μήνυμα της κατάχρησης εξουσίας και οι χειρισμοί με τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων».

Ο Στράχε δήλωσε μετανιωμένος και αποκάλυψε πως πρόκειται να παραιτηθεί και από την θέση του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. «Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή. Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό».

Το σκάνδαλο αποκάλυψαν το «Der Spiegel» και η «Sueddeutsche Zeitung», δημοσιεύοντας  βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Στράχε να διαπραγματεύεται για πολιτική στήριξη με την ανιψιά ενός Ρώσου επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές της Αυστρίας το 2017.

Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας. Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλάει ρωσικά. Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας «Kronen Zeitung» και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPO στις επερχόμενες εκλογές.

«Αν εξαγοράσει την «Kronen Zeitung» τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το «Der Spiegel». Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της «Kronen Zeitung» , καθώς «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη».

Παράλληλα, ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Επισημαίνει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις