«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική. Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάντσεθ ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ισπανίας τον Ιούνιο αφού ανέτρεψε την κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί με τους Σοσιαλιστές, την ριζοσπαστική αριστερά, τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους Βάσκους εθνικιστές.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Ραχόι που έφερε στην εξουσία τον Σάντσεθ, απέρριψαν την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο μαζί με την ισπανική δεξιά τον προϋπολογισμό του, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Καταλανοί συνεχίζουν να ζητούν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, πράγμα που δεν είναι αποδεκτό από τη Μαδρίτη.