Στις διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η επικείμενη σύνοδος στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της ΠΓΔΜ, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για την ονομασία της. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
 
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος με την ΠΓΔΜ μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό. Αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί πλήρως, το νέο όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πραγματικά, ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
 
Στη συνέχεια, επανέλαβε την τήρηση της συμφωνίας ως προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία, υπογραμμίζοντας ότι «ελπίζω, όμως, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες. Για παράδειγμα, να αποφασίσουμε την έναρξή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο σχετικά με την επικύρωση και το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος».
 
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη κυρώθηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Τη συμφωνία υπερψήφισαν 69 βουλευτές από τους 120. Την κύρωση υπερψήφισε το σύνολο των παρόντων βουλευτών της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας στη χώρα. Οι βουλευτές του δεξιού – εθνικιστικού DPMNE-VMRO απείχαν της διαδικασίας, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, με βάση το οποίο η γειτονική χώρα θα μετονομαστεί σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Η συμφωνία πρόκειται να πάει στο γραφείο του προέδρου, Γκιόργκι Ιβάνοφ, για την επικύρωση της, αν και ο Ιβάνοφ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα την υπογράψει. Παρ' όλα αυτά έχει περιθώριο 7 ημερών για να αποφασίσει, ενώ στην περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί, θα επαναληφθεί ψηφοφορία από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έστειλε μήνυμα ενότητας αναφορικά με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, βουλευτές από διαφορετικά κόμματα της ΠΓΔΜ έκαναν λόγο για ένα «καλό συμβιβασμό» και χαρακτήρισαν «καλή και για τις δύο χώρες» τη συμφωνία.
 
«Η χώρα μου είναι μια δημοκρατική χώρα, η πλειοψηφία (του κοινοβουλίου) ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Aυτό το πρόβλημα, ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε η βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Γκιουλουμσέρ Κασάπι και υπογράμμισε πως «είναι ένας καλός συμβιβασμός, ψηφίζουμε για την προοπτική των παιδιών μας, των παιδιών και των δύο χωρών. Είμαι παιδαγωγός και γνωρίζω, ότι οι σπουδαστές μου δεν έτρεφαν πολλές ελπίδες για ένα καλό μέλλον. Τώρα, ανοίξαμε ένα παράθυρο ελπίδας. Αυτός είναι ο δρόμος για να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε περισσότερες προσδοκίες – οι πολίτες και τα παιδιά μας – για ειρήνη και προοπτική».
 

«Ανοίγει προοπτικές η συμφωνία»

 
Ο βουλευτής της συμπολίτευσης, Ενές Ιμπραχίμ, υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι είναι καλή συμφωνία, ανοίγει προοπτικές και για τις δύο χώρες, είναι καλή, πιστεύω ότι η χώρα μου θα είναι στο ΝΑΤΟ»
 
«Νομίζω, ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, είναι καλή και για τους πολίτες τους. Ειδικά για τους πολίτες της χώρας μας, επειδή αυτό το πρόβλημα των εικοσιπέντε ετών, δημιουργούσε ένα πρόβλημα προοπτικής για το μέλλον» είπε βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος BESA, Φαντίλ Ζεξιντέλι.
 
Και πρόσθεσε ότι «αυτή η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες για τη χώρα μου για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και βέβαια για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά, νομίζω, ότι είναι καλή και για όλους και για τις δύο χώρες, για τη φιλία των δύο χωρών, για τη φιλία των πολιτών των δύο χωρών, ώστε όλα τα Βαλκάνια να ζουν σε μια ειρηνική περιοχή, σε μια ειρηνική και ελπιδοφόρα προοπτική». Τέλος, κατέληξε πως «φυσικά, δε μπορεί να βρεις όλους, 100% σύμφωνους, από τη μία πλευρά, αυτό είναι φυσικό, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κατά της συμφωνίας, το VMRO διακήρυξε τη διαφωνία του, αλλά όλοι οι πολίτες θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα. Σήμερα ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας, αλλά οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Νομίζω, ότι θα ψηφίσουν υπέρ»
 
Ο βουλευτής, Syrija Rashidi τόνισε ότι «είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης και ψήφισα υπέρ, όλοι οι Αλβανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Πιστεύω, ότι είναι καλή συμφωνία, θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και φίλοι με την Ελλάδα».