Σύμφωνα με το  Militaire.gr, ο Ντάνφορντ συναντήθηκε την Τρίτη με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, προκειμένου να συζητήσουν για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο μέλλον. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας που «είναι στο καλύτερο επίπεδο, των τελευταίων χρόνων». Σύμφωνα με όσα είπε σε αμερικανούς δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η τοποθεσία της Ελλάδας βολεύει τις ΗΠΑ για πιθανές επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις ελληνικές βάσεις.

«Θέλω να δω την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ελληνικής οπτικής γωνίας. Οι Έλληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες. Αν δούμε το χάρτη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία αλλά και τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές».

Σύμφωνα με τον Ντάνφορντ η ελληνική πλευρά «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασης μας στις βάσεις τους», ενώ ο στρατηγός των ΗΠΑ στάθηκε στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η βάση της Σούδας. «Εμείς εκμεταλλευτήκαμε τον κόλπο της Σούδας – είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υποδομής εδώ στην περιοχή και η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή στην επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού, για να κάνουν εκπαίδευση με ελικόπτερα».

Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ευχαριστημένες με την Ελλάδα που δαπανά κάθε χρόνο το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, παρά την οικονομική κρίση, και αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της συμμαχίας. «Η Ελλάδα υπέφερε από μια οικονομική κρίση από την οποία η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, ο λαός συνέχισε να δαπανά το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα κι αυτό πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για τα μέλη του ΝΑΤΟ».

«Διαχρονικά άριστες οι σχέσεις των δύο χωρών»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε στον Ντάνφορντ πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι διαχρονικά άριστες και στάθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο Αρχηγών συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

Τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ των δύο χωρών.

Την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.

Τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στο διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου.

Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.
Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Τη παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.