Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, το Πακιστάν αναμένεται να παραδώσει στην Ινδία τον πιλότο του μαχητικού που αιχμαλωτίστηκε την Τετάρτη στο έδαφος του Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν, δήλωσε ότι «θα ελευθερώσουμε τον πιλότο σε ένδειξη καλής θέλησης» και πρόσθεσε πως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν επιθυμούμε την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με την Ινδία».

Το αεροσκάφος του Ινδού πιλότου καταρρίφθηκε την Τετάρτη πάνω από το Κασμίρ στη διάρκεια μιας σπάνιας συμπλοκής μεταξύ των πολεμικών αεροποριών της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε τον πιλότο αφού κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ένα από τα οποία κατέπεσε στο ινδικό Κασμίρ και ένα στο πακιστανικό.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη ο βομβαρδισμός πακιστανικού εδάφους από την Ινδία, με τον υπουργό Γεωργίας της να δηλώνει πως ο βομβαρδισμός στόχευε σε στρατόπεδα τρομοκρατών και όχι σε πολίτες. Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί σήμερα πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και δήλωσε ότι  τους κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα. Ενθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πομπέο και πρόσθεσε πως το Πακιστάν πρέπει «να αναλάβει δράση  εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του».