Το δείπνο βουλευτών στο σπίτι της Μαρίας Ρεπούση έδειξε ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας και της ηγεσίας του κόμματος είναι κάτι παραπάνω από οριακές.
 
Από τους βουλευτές του κόμματος η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νίκη Φούντα βρίσκεται σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης. Η ίδια φέρεται να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Σπύρο Λυκούδης.
Η κ. Φούντα γνωστοποίησε σε συνέντευξή της το περασμένο Σάββατο στην «Ελευθεροτυπία» ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση το πρόσωπο και με σεβασμό στο Σύνταγμα.

Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τη ριζική της διαφωνία με την απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ -στο οποίο δεν συμμετείχε- αλλά και τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συμφωνήσει με καμία πρόταση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή.
 
Οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Κυρίτσης τάσσονται υπέρ πιο ριζικών αλλαγών. Κατά τη διάρκεια του γεύματος στο σπίτι της κας Ρεπούση ο κ. Πανούσης φέρεται να πρότεινε την διάλυση του κόμματος και την μαζική ανεξαρτητοποίηση όλων των βουλευτών. Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε και ο κ. Κυρίτσης, δίχως ωστόσο η πρόταση να βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους βουλευτές, οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες. Εντός των οποίων αναμένεται να συναντηθούν και με τον Φ. Κουβέλη, προκειμένου να επανεξετάσουν όλα τα τρέχοντα ανοιχτά ζητήματα.
 
 
Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης των τριών παραπάνω βουλευτών η ΔΗΜΑΡ θα μετρά πλέον μόλις επτά βουλευτές, με κανέναν να μην μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον και την ενότητα του κόμματος.

Οι σκέψεις για μαζική ανεξαρτητοποίηση βουλευτών σκοντάφτουν στις αντιρρήσεις του Νίκου Τσούκαλη και της Μαρίας Γιαννακάκη, που παρουσιάζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την Αγίου Κωνσταντίνου. 

Χρειάζεται η «αποσκίρτηση» μόλις άλλων δύο, προκειμένου να μην υφίσταται πλέον κι επισήμως κοινοβουλευτική ομάδα.

Πηγές θέλουν τις κυρίες  Μαρία Ρεπούση και Ασημίνα Ξηροτύρη να εξετάζουν επίσης με το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης καθώς υποστηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αυτές ανεξαρτητοποιηθούν, η ΔΗΜΑΡ μέενι με 5 βουλευτές και χάνει την Κ.Ο. της.

Δεν θέλουν τη ΔΗΜΑΡ, έτσι κι άλλιώς…

Στον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν από τη διαβεβαίωση που παρέσχε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του ότι «Η ΔΗΜΑΡ δε θα γίνει παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Πρώτος τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αρχικώς διερωτήθηκε «και ποιος τους θέλει» ενώ ακολούθως αμφισβήτησε και το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος αμφισβητώντας την «αριστερή» του ταυτότητα:
 
«Κουβέλης: “Η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ”. Απορρίπτει κάτι που δεν τους έχει προταθεί. Ποιος είπε και πότε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει;», απάντησε αρχικώς;
 
«Το ΚΚΕ εσωτερικού, αν και μικρό, άντεξε. Μπόλιασε όλη την Αριστερά, γιατί είχε σαφή αριστερή ταυτότητα. Αυτό ακριβώς που λείπει από τη ΔΗΜΑΡ…», συμπλήρωσε σήμερα.
 
Ούτε και η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επείγεται:
 
«O Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο Φώτη. Μακάρι να κάνεις πράξη τη δήλωσή σου! Και μακάρι να σε μιμηθούν και όσοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές και «συνωστίζονται» τώρα στο δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ.» αναφέρεται σε παραπολιτικό σχόλιο στην «iskra», που βρίσκεται πιο κοντά στης θέσεις Λαφαζάνη και Στρατούλη.