Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών θα εκδικαστεί η υπόθεση των δύο αστυνομικών που το 2007 συνέλαβαν, μετέφεραν στο Α.Τ. Καλλιθέας και βασάνισαν τον Χρήστο Χρονόπουλο, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, αφήνοντάς τον με άνω του 67% αναπηρία.

Το χρονικό

Στις 22 Μαΐου του 2007 ο Χρήστος Χρονόπουλος βρίσκεται σε καφετέρια στην οποία σύχναζε, με την αστυνομία να καλείται με την αιτιολογία ότι παρενοχλούσε θαμώνες του καταστήματος. Οι αστυνομικοί από πλευράς τους, όπως ανέφερε τότε σε άρθρο της η «Ελευθεροτυπία», υποστήριξαν πως «παρενοχλούσε διερχομένους», «παρακώλυε τη διέλευση και κυκλοφορία οχημάτων», καθώς και ότι στράφηκε λεκτικά κατά δύο κατηγορούμενων αρχιφυλάκων.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Καλλιθέας για να βρεθεί τέσσερις ώρες αργότερα στο χειρουργικό τραπέζι και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, φέροντας σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το τί συνέβη στο διάστημα από τη προσαγωγή του έως το νοσοκομείο δεν είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα (υπ’ αριθμ. 1173/12), που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών, οι αστυνομικοί «χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους)», με αποτέλεσμα να επέλθει μεταξύ άλλων «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε μεγάλη έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία και επιληπτικές κρίσεις».

Δύο δικαστικά συμβούλια, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων είχαν εκδώσει απαλλακτικά βουλεύματα για τους κατηγορούμενους, με τη λογική ότι «δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής», καθώς επίσης ότι ο Χρ. Χρονόπουλος ουσιαστικά αυτοτραυματίστηκε. Το ίδιο είχαν υποστηρίξει και οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν πει πως ο προσαχθλεντας τραυμάτισε το κεφάλι του χτυπώντας το πάνω στον πάγκο του μπαρ αντιστεκόμενος της προσαγωγής του.

Ωστόσο οι ασάφειες και οι αντιφάσεις που περιέρχονταν στην έρευνα, οι προτάσεις των εισαγγελέων αλλά και οι πιέσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Μαντά, οδήγησαν την υπόθεση στην αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος και στην απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών.

«Αυτοτραυματισμός» κατόπιν εορτής

Ο ισχυρισμός των αστυνομικών αλλά και των απαλλακτικών βουλευμάτων που κάνουν λόγο για αυτοτραυματισμό του Χρονόπουλου, προσκρούει στην αντίφαση ότι στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων στις 23 Μαΐου δεν έχει γίνει ουδεμία αναφορά περί χτυπήματος ή αντίστασης στη προσαγωγή. Το μόνο που καταγράφεται είναι ότι ο Χρ. Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης».

Πρώτη φορά γίνεται λόγος για χτύπημα με συμπληρωματική εγγραφή 6 μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, όταν η υπόθεση είχε ήδη πάρει μεγάλη δημοσιότητα.
Ακόμα όμως και ο ισχυρισμός περί μέθης ή λήψης ουσιών καταρριπτόταν από τον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ ο οποίος και παρέλαβε από το Α.Τ. Καλλιθέας τον Χρ. Χρονόπουλο. Ο τραυματιοφορέας είχε εξετάσει εξωτερικά τον παθόντα για πιθανά τρυπήματα και την αναπνοή του για αλκοόλ αλλά δεν είχε παρατηρήσει το παραμικρό.

Η καταδίκη

Το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, το 2015 είχε καταδικάσει σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών τους αστυνομικούς Αριστείδη Κόκκινο και Νίκο Σουτόγλου για τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου.

Στην ίδια δίκη δικάστηκαν και οι Ξενοφών Ντόντος και Αναστάσιος Βαρκάδος, για τους οποίους όμως το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα, που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί.

Έφεση

«Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να γίνει, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, η εξ΄ αναβολής δίκη των δύο αστυνομικών του ΑΤ Καλλιθέας», οι οποίοι μεταξύ άλλων είχαν καταδικαστεί και για «βασανισμό κρατούμενου πολίτη», αναφέρει η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στη Ψυχική Υγεία.

Η εκδίκαση της έφεσης ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης είχε προβάλλει «κώλυμα», καθώς την ίδια ώρα έπρεπε να παραστεί στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο συνήγορος υπεράσπισης είναι ο ανιψιός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και επίσης συνήγορος της ναζιστικής οργάνωσης, Γιώργος Μιχαλόλιας.

«Οι ταυτόσημοι υπερασπιστικοί μηχανισμοί του κατηγορούμενου για την εγκληματική δράση της ΧΑ αρχηγού της, καθώς και των αστυνομικών που βασάνισαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες σ΄ ένα άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, μιλούν από μόνοι τους», επισημαίνει η Πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η όλη υπόθεση «πρόκειται για την τραγική έκβαση μιας καθημερινής πρακτικής της αστυνομίας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, μεταξύ άλλων, κατά την εκτέλεση (πάντα από την αστυνομία) των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία – όπως και απέναντι σε πολλούς άλλους (πρόσφυγες κλπ), με τα επανειλημμένα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, βασανιστηρίων, θανάτων, μέσα στα διάφορα αστυνομικά τμήματα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία

Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να γίνει, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, η εξ΄ αναβολής δίκη των δυο αστυνομικών του ΑΤ Καλλιθέας που, το 2015, είχαν καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, επειδή, το 2007, είχαν βασανίσει και τραυματίσει σοβαρά, τον Χρ. Χρονόπουλο (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), αφήνοντάς τον δια βίου βαριά ανάπηρο.

Η δίκη αυτή, που ήταν να γίνει στις 10/2/20, είχε αναβληθεί λόγω «κωλύματος» που παρουσίασε ο συνήγορος του ενός εκ των δυο αστυνομικών, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Γ. Μιχαλόλια, ανιψιό και συνήγορο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου. Το κώλυμα που είχε επικαλεστεί, ήταν ότι έπρεπε να είναι, την ίδια ώρα, παρών στο δικαστήριο που δικαζόταν ο αρχιναζί θείος του.

Οι ταυτόσημοι υπερασπιστικοί μηχανισμοί του κατηγορούμενου για την εγκληματική δράση της ΧΑ αρχηγού της, καθώς και των αστυνομικών που βασάνισαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες σ΄ ένα άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, μιλούν από μόνοι τους.

Η δολοφονική κακοποίηση, από τους αστυνομικούς του ΑΤ Καλλιθέας, του Χρ, Χρονόπουλου είχε ως «αιτία και αφορμή» ότι ενοχλούσε, φραστικά, το περιβάλλον του καφενείου, όπου πάντα σύχναζε (χωρίς, φυσικά, να προβάλλει κανενός είδους απειλή).

Στο σκεπτικό της καταδικαστικής, σε πρώτο βαθμό, απόφασης για τους δυο αστυνομικούς, είχε συμπεριληφθεί το στοιχείο του «βασανισμού κρατούμενου πολίτη»..

Δυο άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, «απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής», καθώς η κατηγορία γι΄ αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Η υπόθεση του Χρ. Χρονόπουλου μας αφορά όλους και όλες.

Πρόκειται για την τραγική έκβαση μιας καθημερινής πρακτικής της αστυνομίας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, μεταξύ άλλων, κατά την εκτέλεση (πάντα από την αστυνομία) των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία – όπως και απέναντι σε πολλούς άλλους (πρόσφυγες κλπ), με τα επανειλημμένα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, βασανιστηρίων, θανάτων, μέσα στα διάφορα αστυνομικά τμήματα.

Καλούμε όλους και όλες, την Τετάρτη, 30/9/20, στις 9 πμ, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας)

Καμιά απαλλαγή, καμιά αθώωση για τους δράστες του βασανισμού και της δολοφονικής κακοποίησης του Χρ. Χρονόπουλου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ