Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα την Τετάρτη, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσε και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των Πρασίων ότι αποσύρονται από τις διερευνητικές επαφές με το κόμμα της Μέρκελ.

Το SPD θα πραγματοποιήσει συνέδριο αυτή την Κυριακή για να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων, ενώ το CDU της Μέρκελ σχεδιάζει την πραγματοποίηση συνεδρίου με τους ηγέτες του κόμματος την Παρασκευή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές συναντήθηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες την Πέμπτη το απόγευμα, για τρίτη φορά στο πλαίσιο των διευρενητικών επαφών, με κεντρικό ζήτημα τον κατώτατο μισθό.

Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε σήμερα ανοιχτός στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ την ώρα, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση των φόρων. Εξέφρασε μάλιστα την κατανόησή του για την ανάγκη του SPD, το οποίο είχε θέσει το ζήτημα του κατώτατου μισθού ως πρωταρχικό στην προεκλογική του εκστρατεία, να μπορεί να παρουσιάσει κάποια επιτυχία στο πλαίσιο της συνάντησης της ηγετικής του ομάδας το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιφυλάξεις για την προοπτική εφαρμογής του κατώτατου μισθού σε όλους τους τομείς και σε όλες τις περιοχές της χώρας εκφράζουν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας, τα οποία προειδοποίησαν σήμερα για τον κίνδυνο πιο αρνητικών συνεπειών για την αγορά εργασίας από ό,τι με το σημερινό σύστημα των κλαδικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, περίπου το 11% των γερμανών εργαζομένων στην δυτική Γερμανία κερδίζει λιγότερα από τα προτεινόμενα 8,50 ευρώ την ώρα ενώ αντίθετα ο αριθμός τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας φθάνει το 25%.

Τα ινστιτούτα εκφράζουν την ανησυχία ότι πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας θα μεταφέρουν την δραστηριότητα τους στην Πολωνία και στην Τσεχία, όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο. Την ανησυχία αυτή συμμερίζεται και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι «θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην καταστρέψουμε θέσεις εργασίας».