X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Προς νέα χρεοκοπία η Αργεντινή, μετά το «νοικοκύρεμα» από το ΔΝΤ

Προς κήρυξη νέου καθεστώτος χρεοκοπίας βαδίζει πλέον η Αργεντινή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στάση πληρωμών καθώς απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς το ΔΝΤ. Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, «δεν δεσμευόμαστε να πληρώσουμε αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί (53% το 2019) και το ποσοστό της φτώχειας συνέχισε να αυξάνεται (33% το 2019), σχεδόν 20 χρόνια (2001) μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ στη χώρα.
Προς νέα χρεοκοπία η Αργεντινή, μετά το «νοικοκύρεμα» από το ΔΝΤ
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle και του Guardian, η Αργεντινή κήρυξε την Παρασκευή στάση πληρωμών αποτυγχάνοντας να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζονται.

Ο υπουργός Οικονομικών Μαρτίν Γκουζμάν έχει προσφέρει στους κατόχους ομολόγων ανταλλαγή νέων χρεογράφων με περίοδο χάριτος τριών ετών χωρίς πληρωμή, μια μείωση κεφαλαίου 5,4% και τόκους 62%, προσφορά η οποία απορρίφθηκε. Οι πιστωτές έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει. «Εάν η πλειοψηφία (των πιστωτών) συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή, η χρεοκοπία θα είναι πολύ σύντομη», σημείωσε η οικονομολόγος Μαρίνα Νταλ Πογκέτο της εταιρείας EcoGo στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αλλά εάν εμποδίσουν τη διαπραγμάτευση, θα το πληρώσουμε ακριβά», είπε.

Όπως υπενθυμίζει το Aljazeera, το 2001 η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, κηρύττοντας πτώχευση, μην μπορώντας να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, η Αργεντινή βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί (53% το 2019) και το ποσοστό της φτώχειας συνέχισε να αυξάνεται (33% το 2019).

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της στους πιο ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «το οποίο στηρίζει την Αργεντινή στην αναδιάρθρωση»εξέφρασε τη βεβαιότητα  για την «βούληση των δύο μερών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις