Η τριμερής συνάντηση θα επικεντρωθεί σε θέματα ενέργειας, τα οποία αποτέλεσαν βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ήταν στο Ισραήλ, νωρίτερα αυτόν το μήνα, επίσης για συνομιλίες για το θέμα της ενέργειας.

Η Jerusalem Post υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Ισραήλ. Εκτός από τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Αλ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν.

Κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο Αραφάτ

Εντωμεταξύ, με την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Γιασέρ Αραφάτ άρχισε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς. Αμέσως μετά οι δυο άνδρες μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου μετά την τελετή υποδοχής και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων άρχισαν οι συνομιλίες.

Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ το απόγευμα (16:15) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο.

Νετανιάχου: Έχουμε κοινό συμφέρον

Σημειώνεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα «εκτενείς και παραγωγικές», σημειώνοντας ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον στην εξεύρεση ευκαιριών, ενώ ταυτόχρονα αντιτάσσονται στους κινδύνους που προέρχονται από τον «βίαιο θρησκευτικό φονταμενταλισμό» που επιδιώκει να ελέγχει τον κόσμο και πλήττει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξήρε τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι και ο ίδιος είχε χρειαστεί να λάβει παρόμοια δύσκολα οικονομικά μέτρα στο Ισραήλ κατά το παρελθόν, ενώ τόνισε ότι πιστεύει πως η ελληνική οικονομία θα «ανακάμψει» και θα ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.


Τσίπρας: Στον δρόμο στρατηγικής συνεργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας.

«Είμαστε στον δρόμο προς μια στρατηγική συνεργασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, όπου θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε» είπε. Ο Αλ.Τσίπρα αναφέρθηκε στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της ενέργειας.

Σημείωσε, επίσης ότι η τριμερής συνάντηση θα εξετάσει πώς οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας. Αυτή η συνάντηση θα διεξαχθεί, καθώς το Ισραήλ εξετάζει τις επιλογές του για το φυσικό αέριο. Μία από τις επιλογές είναι η εξαγωγή του αερίου μέσω ενός αγωγού μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την εξαγωγή μέσω Τουρκίας ή μέσω Αιγύπτου.

Μέκελ: «Άνθρωπος των εκπλήξεων ο Α. Τσίπρας»

Η επίσκεψή του και ο βαθμός στον οποίο διατηρούνται ή και ενισχύονται, οι δεσμοί της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελεί ένδειξη για το πόσο ο Τσίπρας είναι «άνθρωπος των εκπλήξεων», σχολίασε ο Άριε Μέκελ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα (2010-2014).

Ο Μέκελ, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν, ο οποίος έγραψε άρθρο τον Ιανουάριο με τίτλο «Η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση: Το Ισραήλ έχει λόγο ανησυχίας», δήλωσε ότι δεν ήταν δεδομένο πως ο Αλ.Τσίπρας θα συνέχιζε τους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ που άρχισαν το 2010 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίστηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.