Δεδομένου ότι οι μισθολογικές δαπάνες καλύπτουν πάνω από το 40% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αποφευχθούν νέες μειώσεις, αφού σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η τρόικα, μετά τις μειώσεις που έγιναν στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης πιέζει και για τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με δεσμεύσεις της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά το κλιμάκιο της τρόικας είναι ιδιαίτερα πιεστικό σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες.
 
Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των κρατικών δαπανών του έτους 2012, που είναι η βάση υπολογισμού των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, στις οποίες θα επικεντρωθεί το «ψαλίδισμα», είναι 47.685 εκατ. ευρώ.
 
Από αυτές, ποσό ύψους 20.520 εκατ. ευρώ ή το 43% αφορά σε μισθούς ή συντάξεις και ακολουθούν:
 
– Τα κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη, ποσού ύψους 15.579 εκατ. ευρώ ή το 32,7% των πρωτογενών δαπανών.
 
– Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες, ποσού ύψους 6.573 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν το 13,8% των πρωτογενών δαπανών.
 
– Οι αποδόσεις προς τρίτους, που ανέρχονται σε 4.012 εκατ. ευρώ ή στο 8,4% των πρωτογενών δαπανών.
 
– Το αποθεματικό που φτάνει σε 1.000 εκατ. ευρώ, που καλύπτει το 2% των πρωτογενών δαπανών.
 
Είναι προφανές ότι δεν αγγίζονται τα υπόλοιπα κονδύλια του προϋπολογισμού, για πληρωμές τόκων (13,050 εκατ. ευρώ. το 2012) και το ΠΔΕ (που έχει ήδη περικοπεί) στην επιτάχυνση εφαρμογής του οποίου στηρίζονται οι ελπίδες για επιβράδυνση της ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό, από τα συγκεκριμένα κονδύλια το υπουργείο Οικονομικών καλείται να κόψει 11,5 δισ. ευρώ, σε μια διετία 2013-2014, ή 5,75 δισ. ευρώ, ανά έτος, ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο. Το έργο του ΥΠΟΙΚ θα διευκόλυνε μια παράταση του χρόνου προσαρμογής κατά ένα ή δύο χρόνια, αφού τα μέτρα θα μειώνονταν σε 3,8 – 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει θέσει το αίτημα, ενώ οι εταίροι δηλώνουν αντίθετοι.
 
Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της, ότι δεν θα μειωθούν εκ νέου οι μισθοί και οι συντάξεις, τότε οι δραματικές περικοπές θα επικεντρωθούν σε δαπάνες ύψους 27 δισ. ευρώ, που αφορούν το κοινωνικό κράτος και τα λειτουργικά έξοδα, όταν ήδη, με τις περικοπές που έχουν γίνει, τα προβλήματα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων είναι τεράστια.
 
Περισσότερα: