Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Ισπανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές, καθώς τα καταλανικά κόμματα δεν υπερψήφισαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ να συγκεντρώσει 158 ψήφους υπέρ και 191 ψήφους κατά.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Σοσιαλιστές, το Podemos και το PVN, προσπαθούσαν να πείσουν τα καταλανικά κόμματα ERC και PdeCAT να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τα κόμματα της Καταλονίας, για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό είχαν θέσει ως όρο να αναγνωριστεί στην Καταλονία το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πράγμα που η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν μπορούσε να δεχθεί, καθώς τονίζει ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει το ισπανικό Σύνταγμα.

Η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ξεκαθάρισε ότι όσο και αν επιδίωκαν την ενότητα και την εθνική συνεννόηση, δεν μπορούσαν να δεχθούν το αίτημα των Καταλανών και να πάνε κόντρα στον νόμο.

«Η κυβέρνηση αυτή ήταν πάντα ανοικτή στον διάλογο, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, το οποίο προφανώς και έχει κάποια όρια. Ξεκαθαρίσαμε τη θέση από την αρχή: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την αυτοδιάθεση ή δημοψήφισμα για αυτό το θέμα. Η Δημοκρατία προδιαθέτει διάλογο και πρόθεση για συμφωνίες», ανέφερε η Μοντέρο και απευθυνόμενη προς το Λαϊκό Κόμμα, τους εγκάλεσε πως προσπαθούν να τορπιλίσουν την πρόοδο στη χώρα και αυτό είναι κάτι που το βλέπουν οι πολίτες».