Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ήδη από τη δημόσια διαβούλευση του αντιδράσεις στους κόλπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απελευθέρωση των απολύσεων (αλά καθεστώς Αρβανιτόπουλου), η υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο και η «απελευθέρωση» του ωραρίου των εκπαιδευτικών είτε με μειωμένο ωράριο είτε με διευρυμένο (εργασία τα Σαββατοκύριακα, το καλοκαίρι κτλ).

Εισηγήτρια για την κυβερνητική πλειοψηφία έχει οριστεί η Φωτεινή Πιπιλή, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με το alfavita.gr.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 24 Ιουλίου το ν/σ πέρασε επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή με την πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψήφισαν, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εξέφρασε επιφυλάξεις.

Σημειώνεται ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε παρατηρήσεις και επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αθέμιτες πρακτικές σχετικά με την πρόβλεψη του ν/σ να συστεγάζονται ιδιωτικά σχολεία με φροντιστήρια και να απασχολούνται παράλληλα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σχολεία και φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών.

Ακόμα, η Επιτροπή τονίζει ότι ο διδάσκων σε σχολείο ασκεί λειτούργημα, η απρόσκοπτη επιτέλεση του οποίου προϋποθέτει στοιχειώδη ανεξαρτησία, η άσκηση της οποίας υπόκειται, βέβαια, τόσο σε αυτοέλεγχο, όσο και σε εξωτερική αξιολόγηση. Κατά τούτο, συνεχίζει, θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να διευκρινισθεί ο τρόπος κατά τον οποίο τα οικεία ζητήματα θα υπόκεινται στην εποπτεία του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια

ΣΥΡΙΖΑ: Όσα δεν κατάφεραν επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τρόικα, έρχονται τώρα με ΝΔ

«Όσα δεν κατάφεραν οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την επιβλητική συνδρομή εποπτεία της Τρόικα, όσα με αγώνα απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίου επανέρχονται τώρα με τη κυβέρνηση ΝΔ» τονίζει σε ανακοίνωση του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για «συνεπή μεταρρυθμιστική προσπάθεια με σταθερό αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό προσανατολισμό».

«Οι ειδικές σχέσεις ΝΔ – επιχειρηματιών αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τα όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΝΔ από σχολάρχες» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «διαστρέφει την έννοια της συνταγματικής υποχρέωσης της εποπτείας, μεταλλάσσει την δημόσια φύση της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε απλή επιχειρηματική δραστηριότητα, μετατρέπει τη γνώση σε συσκευασίες εμπορεύσιμων προϊόντων και τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες σε πολυκαταστήματα. Εν ονόματι της απελευθέρωσης από κάθε δημόσια λειτουργία εποπτείας υπονομεύει εμπεδωμένες αρχές και πρακτικές που εγγυώνται την ισοτιμία τίτλων σπουδών».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του ThePressProject για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα της ΟΙΕΛΕ, Γιώργου Χριστόπουλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το νέο νομοσχέδιο

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα, για διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση χαρακτηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο ν/σ «που στρέφεται συνολικά εναντίον της Εκπαίδευσης και της κοινωνίας».«

«Ο προφανής στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να ξεμπερδέψει με την ψήφισή του χωρίς πάρα πολλές αντιδράσεις»

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:  «Αντί να δώσετε λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα της εκπαίδευσης συνολικά, φέρνετε στην Βουλή ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους έρχεται αιφνιδιαστικά, εν μέσω θερινών διακοπών.

Ο προφανής στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να ξεμπερδέψει με την ψήφισή του χωρίς πάρα πολλές αντιδράσεις. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και οι ίδιοι ομολογείτε, μέσα από την αιτιολογική έκθεση, αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Δηλαδή, συνέχεια των απαράδεκτων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων για τη δημόσια Εκπαίδευση, για τις κάμερες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, για τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα.

Ρυθμίσεις που στο σύνολό τους προκάλεσαν μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τα σωματεία των εκπαιδευτικών, από γονείς, μαθητές και φοιτητές. Το παρόν σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι ένα νομοθέτημα που πλήττει βάναυσα τον παιδαγωγικό ρόλο, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης με τη σειρά του σχολίασε:

«Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση εσπευσμένα, έξω τον προγραμματισμό που είχε ανακοινώσει και έξω από τις πιεστικές ανάγκες της επικαιρότητας, που απαιτεί σοβαρή ενασχόληση με ένα πράγμα, το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο;

Γιατί εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια! Είναι γραμμένα στη Διαύγεια τα ποσά που έχουν δώσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Και τώρα -να η αντιπαροχή!

Με μια κίνηση η σημερινή ΝΔ μετακινείται στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στο χώρο της εκπαίδευσης. Ξηλώνει το μεταπολιτευτικό, δημοκρατικό, συνταγματικό κεκτημένο όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, που ήταν έμπνευση -και γραφή- του Ευάγγελου Παπανούτσου. Ταυτόχρονα ξηλώνει τη νομοθεσία Ράλλη, επί κυβέρνησης Καραμανλή· τη νομοθεσία Ευθυμίου – Γκεσούλη, επί κυβέρνησης Σημίτη. Ακόμα και τη νομοθεσία Γιαννάκου. Και φυσικά, τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση. Θλιβερό να βλέπει κανείς ως κατάληξη αυτής της ιστορικής εξέλιξης, μια υπουργό μεσίτρια των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Και τι επαναφέρει στη θέση εκείνων που ξηλώνει; Τη νομοθεσία που ψηφίστηκε κατ’ υπόδειξη της τρόικας από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τον Αρβανιτόπουλο. Μια νομοθεσία μνημονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών των σχολείων».

Πυρά και από το ΜέΡΑ25 για το ν/σ

«Ευτελίζετε το δημόσιο σχολείο» είπε ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης. Με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται «ελεύθερες απολύσεις και ουσιαστική υποτίμηση της υπόστασης του διδάσκοντα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε «το σαράκι που εισάγεται στα μικρομεσαία ιδιωτικά σχολεία θα επεκταθεί βλάπτοντας τα δημόσια σχολεία. Ένας ιδιοκτήτης δεν θα έχει κανέναν περιορισμό στον ποιον θα απολύσει και πότε θα τον απολύσει».