*vouli*

Στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής, την ώρα που το ναζιστικό μόρφωμα έχει ταχθεί αρνητικά στο νομοσχέδιο, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαρροές αναμένονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, ενώ γρίφο αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σημειώνεται δε, πως η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της πρόταση νόμου για το ζήτημα, καταφέρνοντας έτσι να διαφύγει από την ανάγκη να στηρίξει το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του φιλελεύθερου χαρακτήρα που επιχειρεί να παρουσιάσει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παρά το ευαίσθητο ζήτημα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, κεντρίζει το ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο σύνολό της, καθώς πρόσφατα αξιωματική αντιπολίτευση και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει πως δεν θα στηρίζουν νομοσχέδια που δεν εξασφαλίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Νομοτεχνική αλλαγή στη διάταξη για τα 15 έτη

 
Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
 
Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Πίσω βήματα της Νέας Δημοκρατίας

Η πρόταση επιτρέπει τη διόρθωση φύλου μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης. Επίσης απαγορεύει να γίνει δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο. «Έχουμε βασικές αντιρρήσεις στο σύνολο των προϋποθέσεων που τίθενται» τόνισε χαρακτηριστικά.

*vouli*
 
Με την πρόταση νόμου της ΝΔ, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
 
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
 
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά από προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.
 

Αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Τις αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου και να καταθέσει τη δική της πρόταση. Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών σημειώνει μεταξύ άλλων πως με την πρότασή της «η ΝΔ παίρνει τη θέση της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας».
 
«Η ΝΔ δια του κυρίου Παναγιωτόπουλου στην πραγματικότητα παίρνει την θέση της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας: Ψυχιατρική προϋπόθεση. Απορώ γιατί ζήτησε ο ίδιος και ο πρόεδρος της ΝΔ να μας συναντήσει. Μπορούσε να συναντήσει απλά την Επιτροπή αυτή ή ακόμη πιο απλά τον ίδιο τον Ιερώνυμο», σχολίασε η Μαρίνα Γαλανού.