Σύμφωνα με αναφορές από το Reuters και τις τρεις μεγαλύτερες βραζιλιάνικες εφημερίδες, που επικαλούνται πηγές στην κυβέρνηση, ο Λούλα σκοπεύει τις επόμενες μέρες να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο τέως πρόεδρος, αναφέρεται, πρόκειται να πάει στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για να συζητήσει το θέμα με την Ρούσεφ, αλλά οι πηγές τον θέλουν «να έχει σχεδόν πάρει την απόφαση».

Τον δικαστικό φάκελο του Λούλα, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στο ευρύτερο κάδρο της υπόθεσης Petrobras, χειρίζεται πλέον ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρχιο Μόρο.

Νομική προστασία

Αν έπαιρνε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ο Λούλα θα ήταν νομικά προστατευμένος από εντολή του Μόρο για σύλληψή του, παίρνοντας ασυλία που θα μπορούσε να αρθεί μόνο μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, η Ρούσεφ άλλαξε το βράδυ της Δευτέρας για δεύτερη φορά τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η πρόεδρος όρισε υπουργό τον εισαγγελέα Γιουζένιο Γκιγέρμε ντε Αραγκάου, στη θέση του Ουέλινκτον Σέζαρ Λίμα τον οποίο είχε επιλέξει στις 29 Φεβρουαρίου. Την υπουργοποίηση του Λίμα είχε μπλοκάρει το Ανώτατο Δικαστήριο.